Україна ухвалила м’яку заяву щодо Білорусі й не стала казати про невизнання виборів

Дата: 16 Серпня 2020
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ України оприлюднило заяву про результати виборів у Білорусі, у якій закликало опозицію до компромісів і уникло заяв про невизнання результатів голосування.

Відповідний документ МЗС поширило в суботу ввечері.

“МЗС України констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві”, – йдеться в офіційному коментарі відомства.

Водночас у МЗС не стали заявляти про невизнання виборів у Білорусі, як це напередодні зробив Євросоюз.

У відомстві заявили про певну підтримку позиції ЄС, але не уточнили, до якої частини з неї Україна долучається.

“Ми загалом поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів у Білорусі. Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців”, – йдеться в заяві.

Як зазначає “Європейська правда“, у такий спосіб Україна пропонує білоруській опозиції поступитися своїми вимогами, зокрема – на відміну від ЄС – не вимагає негайного звільнення всіх затриманих за участь у мирних протестах. Натомість пропонується м’якіше формулювання:

“Розраховуємо, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством з метою пошуку компромісів. […] Закликаємо керівництво Білорусі не допустити подальших переслідувань за політичними мотивами своїх опонентів і тих громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію, а також ретельно розслідувати всі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників”, – підсумовує МЗС.

Напередодні держави-члени Євросоюзу ухвалили колективне рішення про невизнання чинними результатів президентських виборів у Білорусі, оголошених Республіканською виборчою комісією країни. Також у ЄС повідомили, що готуються до запровадження персональних санкцій щодо білоруських посадовців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter