Україна та ЄС засудили Росію за проведення перепису у Криму

Дата: 15 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Україна та Європейський Союз засуджують проведення перепису населення у тимчасово окупованому Криму. 

Про це повідомили в українському МЗС та у Європейській службі зовнішніх справ.

Фото: РИА-Новости

Росія проводитиме перепис населення в окупованому Криму з 15 жовтня по 14 листопада. Це не перший збір даних жителів півострова, який відбувається за 7 років. 

“Уточнюється питання кількості самозайнятих, питання про те, якими мовами говорить наше населення і можна вказати кілька мов, питання змішаних сімей. Будуть уточнюючі питання про рівень освіти, запитають, де знаходиться ваша основна робота та останнє питання – доступність інтернету і мобільного зв’язку”,розповідають російські чиновники на окупованому півострові про цьогорічний перепис.

У МЗС наголошують, що перепис є лише продовженням намагань Росії легітимізувати спробу анексії Криму та поширити на його територію дію свого законодавства.

“Проведення перепису на тимчасово окупованій території є недружнім актом щодо нашої держави, і ми залишаємо за собою право застосування реторсійі У міжнародному праві правомірні обмежувальні заходи, що вживаються державою у відповідь на аналогічні заходи іншої держави (напр., обмеження прав іноземців, підвищення мита на товари цієї держави“, – наголосили у міністерстві. 

Фото: РБК

У Європейському Союзі засудили не тільки рішення Росії провести перепис, але й незаконний призов у Криму. За ухилення від нього у серпні покарали щонайменше 10 кримчан, а ще 14 кримінальних справ російські силовики порушили щодо чоловіків, які не хочуть служити у російській армії.

“Європейський Союз продовжить працювати над мирним припиненням незаконної анексії Росією півострова, про що було повторено на першому саміті міжнародної Кримської платформи 23 серпня. Європейський Союз буде продовжувати та впроваджувати свою політику невизнання”, – наголосили у ЄС. 

Російське МЗС поки ці заяви не коментувало. 

2014 року російський перепис у Криму показав значну зміну національного складу півострова, що дозволило говорити про те, що Росія незаконно переселяє туди своїх громадян. Згідно з російською статистикою, у Севастополі на початку поточного року проживали 510 тисяч людей, але всього рік назад населення там було меншим на 60 тисяч осіб. 2014-го російська влада переконувала, що постійно у Криму проживали 1,89 мільйона людей, а у Севастополі 395 тисяч. 

В Україні перепис населення планують провести 2023 року, а востаннє він відбувався 2001-го. 

Фотографія обкладинки: РБК

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter