Україна та США спільно розслідуватимуть російські злочини проти української культурної спадщини

Дата: 19 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

США та Україна планують разом розслідувати злочини РФ проти української культурної спадщини, для цього створять спільну оперативну групу правоохоронців.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) за результатами зустрічі т.в.о. міністра Ростислава Карандєєва з представниками Федерального бюро розслідувань США.

Пам’ятник милосердю в Чернівцях укривають від можливих пошкоджень під час бойових дій. Фото: Чернівецька міська рада

Через повномасштабне вторгнення Росії близько 20% українських територій опинилися в окупації, а отже Україна втратила контроль над культурними цінностями на тих територіях.

“Коли ми повернули Херсон та зайшли в музейні установи, зокрема в Херсонський художній музей, ми побачили, що з 13 тисяч експонатів там залишилося лише три. Що відбувається на територіях, які, на жаль, окуповані вже 10 років, ми можемо тільки здогадуватися. Статус майже 85 тисяч цінностей культури невідомий”, – розповів Карандєєв.

Він подякував уряду США й усім американцям за співпрацю щодо збереження культурної спадщини України, зокрема за повернення минулого року 14 викрадених українських історичних цінностей.

Т.в.о. міністра культури сказав, що дуже важливо, щоб у разі вивезення українських цінностей з Росії митні служби в усьому світі були обізнані й належним чином реагували. У цьому Україна розраховує на підтримку США, додав він.

У МКІП зазначили, що наразі Україна працює над оцифруванням музейного фонду та створенням електронних реєстрів музейних цінностей.

Нагадаємо, що, за даними ЮНЕСКО, Україні знадобиться 10 років і майже 9 мільярдів доларів, щоб відновити культурні об’єкти й туристичну індустрію, знищені внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter