На відновлення знищених Росією культурних об’єктів Україні знадобиться 10 років – ЮНЕСКО

Дата: 14 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Україні знадобиться 10 років і майже 9 мільярдів доларів, щоб відновити культурні об’єкти й туристичну індустрію, знищені внаслідок повномасштабного вторгнення Росії.

Про це пише Associated Press із посиланням на заяву Організації Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО).

Зруйнована окупантами Святогірська лавра на Донеччині. Фото: Evgen Honcharenko / EPA – EFE

Культурний і туристичний сектори України втратили понад 19 мільярдів доларів доходу через повномасштабне вторгнення, наголошується в повідомленні. Бойові дії пошкодили 341 культурний об’єкт по всій Україні, зокрема в Києві, Львові та Одесі.

Загальна вартість таких руйнувань по всій країні становить близько 3,5 мільярди доларів.

Як приклад об’єктів, що зазнали серйозних пошкоджень, голова офісу ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі навела Одеський кафедральний Спасо-Преображенський собор.

Нагадаємо, що в липні 2023 року ЮНЕСКО засудило “нахабний напад російських військ” на історичні будівлі в центрі Одеси, – в районі, який агентство визнало об’єктом всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою зникнення. Тоді внаслідок атаки загинули щонайменше двоє людей і пошкоджень зазнали кілька об’єктів, зокрема й Спасо-Преображенський собор.

В організації нагадали, що навмисне руйнування об’єктів культурної спадщини, зокрема релігійних споруд та артефактів, може бути прирівняне до воєнного злочину.

Минулого року в ЮНЕСКО підтвердили, що за час повномасштабної збройної агресії Росії було пошкоджено чи знищено повністю 274 культурних об’єкти в Україні. Найбільше постраждали релігійні споруди та будівлі, що мають історичну чи культурну цінність.

Перелік ЮНЕСКО не вичерпний – його регулярно оновлюватимуть та доповнюватимуть.

На сайті організації зазначили, що для того, щоб підтвердити факт пошкодження тої чи тої пам’ятки, експерти мають провести перехресну перевірку інциденту та отримати підтвердження з кількох надійних джерел. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter