Україна стала повноправною учасницею “Партнерства Біарриц”

Дата: 18 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Україна отримала офіційний статус учасниці “Партнерства Біарриц” – міжнародної ініціативи рівних прав і можливостей для всіх. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

“Партнерство Біарриц”, яке має на меті посилення відповідальності та об’єднання зусиль міжнародної спільноти щодо досягнення ґендерної рівності, започаткували лідери країн G7 на саміті у французькому місті Біарриц.

Україна як повноправна учасниця взяла на себе зобов’язання в п’яти сферах. Це розвиток безбар’єрного публічного простору, дружнього до сімей з дітьми та маломобільних груп населення; навчання дітей принципів рівності жінок і чоловіків; запобігання насильству; зменшення розриву в оплаті праці жінок і чоловіків; створення більших можливостей для чоловіків піклуватися про дітей.

“Це важливий крок для України на шляху до встановлення рівності в широкому сенсі – незалежно від статі, віку, культурних, фізичних або ментальних відмінностей. Досвід і підтримка країн-учасниць та експертиза, зібрана в межах “Партнерства Біарриц”, безумовно, стануть величезною допомогою в роботі над створенням рівних можливостей для всіх українців”, – наголосила перша леді Олена Зеленська.

Водночас, як підкреслила журналістка, експертка з недискримінації ZMINA та координаторка групи “Впровадження міжнародних зобов’язань у сфері ґендерної рівності та прав людини” МФО “Рівні можливості” Ірина Виртосу, підписання Україною “Партнерства Біарриц” не просто черговий документ.

“Це про готовність України як держави впроваджувати цінності прав людини та розвивати інклюзивне суспільство. Нарешті держава почала говорити ширше про інклюзію – що це потрібно не якійсь одній групі, до прикладу особам з інвалідністю. Що це потрібно кожному та кожній з нас. Що інклюзивність – це не тільки про пандус для школи, щоб дитина, яка користується інвалідним візком, могла навчатися разом з однолітками. Це про прийняття будь-якої дитини, це про прийняття будь-якої людини – чим би вона не займалася, яке б не мала місце реєстрації, чи має інвалідність, чи ні, є біссексуальною або ж представницею національної громади”, – пояснила вона. 

Раніше ZMINA докладно розповідала, чому інклюзивність важлива для кожного в суспільстві

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter