Україна приєдналася до системи цивільного захисту ЄС: що це означає?

Дата: 20 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

20 квітня Україна офіційно приєдналася до Механізму цивільного захисту Європейського Союзу, ставши його 36-ю учасницею. Церемонія підписання угоди відбулася в межах Міжнародного саміту міст і регіонів.

Про це у твіттері повідомив профільний єврокомісар Янез Ленарчич.

Фото: Янез Ленарчич

“Вітаю Україну з приєднанням до Механізму цивільного захисту ЄС! Тепер це команда із 36 країн, що працюють над спільною метою – допомагати людям у біді, де б вони не були. Тому що ми сильніші разом”, – написав він.

Відомо, що механізм цивільного захисту ЄС – це найбільша у світі система надання міжнародної координованої оперативної допомоги при надзвичайних ситуаціях. Вона охоплює різноманітні ресурси та форми допомоги від 28 країн-членів та низки країн-кандидатів на вступ до ЄС.

Тим часом віцепремʼєр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина пояснила, що повноцінна участь у Механізмі цивільного захисту сприятиме зміцненню спроможності України у сфері попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного, техногенного та військового характеру на національному і міжнародному рівнях із залученням національних сил країн–членів ЄС.

“Проте це взаємовигідний процес, адже, приєднавшись до Механізму, Україна зможе повноцінно ділитись власним професійним досвідом, набутим за часи війни, це дозволить у майбутньому реалізувати його для ефективного реагування на різного роду виклики та посилити систему цивільного захисту Євросоюзу”, – додала вона.

За словами Стефанішиної, приєднання України до Механізму в умовах повномасштабної війни є ще одним переконливим свідченням стійкості та ефективності українських інституцій.

Так, від початку повномасштабного вторгнення у межах Механізму цивільного захисту Україна отримала понад 70 тисяч тонн допомоги від країн Європейського Союзу – від харчів до обладнання для розмінування та спецтехніки.

У жовтні 2022 року Україна отримала дорожню карту, щоб офіційно стати частиною системи Механізму цивільного захисту Європейського Союзу. 

Нагадаємо, що для надання гуманітарної допомоги Україні та мільйонам людей, які виїхали з країни, необхідно 5,6 мільярда доларів. ООН підрахувала, що станом на лютий 2023 року 21,8 мільйона українців потребують гуманітарної допомоги.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter