Україна просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново сприяти створенню гуманітарних коридорів

Дата: 04 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Україна просить Міжнародний комітет Червоного Хреста терміново почати необхідні дії для організації гуманітарних коридорів і готова зі свого боку зробити все необхідне для евакуації цивільного населення та доставляння гуманітарних вантажів.

Про це повідомили в Офісі президента.

Фото: Офіс президента

Через постійні обстріли, які здійснюють російські війська, низка українських міст і сіл опинилася на межі гуманітарної катастрофи. Тисячі людей в Сумській (напрями Суми, Шостка, Ромни, Конотоп, Охтирка), Чернігівській (східна та північна частини Чернігівщини), Харківській (уся область, крім південно-східної частини), Київській (Буча, Ірпінь, Вишгород, Іванків, Васильків, Бородянка), Миколаївській (Баштанський, Снігурівський, Березнегуватський напрями), Запорізькій (Токмацький, Бердянський, Великобілозерський напрями), Херсонській (Чаплинка, Каланчак, Генічеський та Новокаховський напрями), Луганській та Донецькій областях (Волноваський, Маріупольський райони) потребують термінової евакуації. 

“Україна надіслала всі необхідні запити до міжнародних організацій щодо створення спеціальних коридорів для доставки найнеобхіднішого та евакуації цивільного населення. На жаль, до цього не було згоди російської сторони. Домовленості за результатами другого раунду перемовин України та Росії дають нам обережну надію на те, що ми нарешті зможемо допомогти нашим громадянам”, – сказала віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, член Координаційного штабу з гуманітарних та соціальних питань Ольга Стефанішина.

Фото: Офіс президента

За словами радниці – уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’ї Герасимчук, за вісім днів війни від зброї російських окупантів загинули 28 дітей, а поранення дістали 64.

“Знищені пологові будинки, дитячі садочки, школи. Близько півтора мільйона дітей перебувають на територіях, що потерпають від обстрілів та перебувають в облозі, серед них є діти-сироти та діти з інвалідністю, які потребують негайної допомоги”, – нагадала вона.

ЗСУ гарантують безпечне проходження коридорів, цього ж Україна очікує й від російської сторони.

Нагадаємо, що в Україну вже виїхали слідчі Міжнародного кримінального суду.

Центр прав людини ZMINA, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Truth Hounds, Ukrainian Legal Advisory Group збирають та систематизують воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення. Для майбутнього трибуналу повідомте нас про такі міжнародні злочини у вашому населеному пункті або районі на warcrimeSOS.UA@gmail.com. 

Ознайомтеся з детальною пам’яткою фіксації доказів злочинів проти цивільного населення.

Про втрати серед цивільних громадян та об’єктів від вторгнення Росії ви можете дізнатись у спеціальному тексті, який підготувала ZMINA. Ми періодично оновлюємо його. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter