Україна працює над обміном “всіх на всіх”, але Росія не хоче — Подоляк

Дата: 23 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Існує формула обміну військовополоненими України та Росії, яку пропонує Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, – “всіх на всіх”. Українська сторона активно працює над цією концепцією, але Росія не хоче, щоб обмін здійснювався таким чином. 

Про це розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю DW.

“Коли починалися процеси по виходу людей з “Азовсталі”, то президент Зеленський тоді говорив, що однією з ключових умов, за якої люди погодилися вийти, є певні попередні домовленості з російською стороною на рівні спецслужб при посередництві цілого ряду інших держав, зокрема Туреччини та Саудівської Аравії, а також ООН, яка бере участь у переговорному процесі”, – сказав Михайло Подоляк.

Упродовж чотирьох місяців йшли переговори на різних рівнях. Для цього була створена неформальна оперативна група, куди увійшли представники України на рівні Офісу президента, яку очолював Андрій Єрмак.

“Він опікувався тим, аби домовленості, дані при виході з “Азовсталі”, не були порушені. Також там були представники інших країн на різних рівнях”, – пояснив він.

Перемовини щодо обміну відбувалися довго і важко, бо “російська сторона постійно шукала приводи перенести переговори чи виставити нові умови”, але врешті-решт вдалося домовитися.

“У полоні кілька тисяч з одного і з іншого боку, але конкретну цифру не буду називати зі зрозумілих причин. Сьогодні є формула, яку пропонує пан Гутерреш, – це концепція “всіх на всіх”. У рамках цієї концепції активно працюємо. Ми вітаємо цю концепцію. Ми розуміємо, що Росія не дуже хоче йти на обмін “всіх на всіх”, бо Росія це не про гуманістичну цивілізацію. Вони не хочуть своїх пацанів забирати, бо вважають, що вони ніщо“, – зазначив радник.

Як підсумовує Подоляк, для України кожна людина — це особистість, а для Росії — це номер 21, номер 35, номер 77 тощо. 

Нагадаємо, що внаслідок чергового обміну полоненими в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”.

Звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter