Україна повною мірою виконує міжнародні зобов’язання, реалізуючи своє право на самозахист, – МЗС відреагувало на звіт HRW

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Україна, реалізуючи своє право на самозахист відповідно до статті 51 Статуту ООН, повною мірою виконує взяті на себе міжнародні зобов’язання на тлі скоєння російськими окупантами воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду українського народу.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України у відповідь на звіт Human Rights Watch про можливе масове використання українськими військовими заборонених протипіхотних мін у війні з Росією.

Фото: АрміяInform. “Міни-метелики” або “міни-пелюстки”

Так, в МЗС наголосили, що Україна взяла до відома звіт міжнародної неурядової організації Human Rights Watch, який буде належно проаналізований причетними установами України.

“Події останнього року доводять, що зараз, як ніколи, важливою є універсалізація цих багатосторонніх механізмів у сфері роззброєння та контролю над озброєннями. Очікуємо, що HRW спільно з її міжнародними партнерами з неурядових організацій та всією світовою спільнотою активізує зусилля на цьому напрямку, зокрема здійснюючи тиск на РФ з метою негайного припинення злочинної війни проти України з використанням нею всього спектра негуманної зброї та повернення Росії в міжнародне правове поле”, – йдеться в заяві. 

У міністерстві додали, що українська сторона завжди виявляла відкритість до взаємодії з міжнародними неурядовими організаціями, зокрема лише минулого року відбулася низка зустрічей з представниками HRW.

“Розраховуємо також, що HRW активно сприятиме Україні в справі консолідації міжнародних зусиль з надання допомоги нашій державі у сфері протимінної діяльності”, – підсумували в МВС.

Раніше ZMINA писала про заяву правозахисної організації Truth Hounds. Згідно з нею, з огляду на Протокол про заборону або обмеження застосування мін, мін-пасток та інших пристроїв, учасницями якого є обидві країни, що воюють, використання протипіхотних мін не завжди злочинне. Тож до цього виду зброї слід ставитися як до будь-якої іншої зброї невибіркової дії, яка застосовується в конфлікті.

Нагадаємо, що Харківська правозахисна група та Українська Гельсінська спілка з прав людини зробили спільну заяву, у якій ідеться про те, доповідь міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch (HRW) про нібито використання українськими Збройними силами заборонених протипіхотних мін ПФМ-1 навколо Ізюма в Харківській області підживлює російську пропаганду та підриває суспільну підтримку постійної військової допомоги Україні з боку західних урядів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter