Україна попри війну покращила оцінки демократії – Freedom House

Дата: 14 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Попри війну Україна протягом 2023 року покращила оцінку рівня демократії серед 29 “перехідних” країн Центральної Європи та Центральної Азії.

Про це йдеться у звіті Freedom House.

Джерело: bigkyiv.com.ua

З 29 досліджуваних країн у десяти відбулося зниження рівня демократії й лише в пʼяти – підвищення, зокрема й в Україні. Наша країна отримала 3,43 бала з можливих семи та найбільше покращила оцінки.

Разом із десятьма іншими країнами Freedom House зарахував Україну до “гібридних режимів”, які перебувають між демократичним і автократичним блоками країн.

Найкращі показники з оцінки демократії у звіті отримали Естонія – 6 балів, Латвія та Словенія – по 5,79 бала. Ці країни належать до групи “консолідованих демократій”.

Найгірший рівень зафіксували у Росії та Азербайджані – по 1,07 бала, Таджикистані – 1,04 бала й Туркменістані – 1 бал. Ці країни Freedom House відніс до групи “консолідованих авторитарних режимів”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що за даними Freedom House, серед головних причин погіршення стану глобальної свободи у світі, яке триває вже 18 рік поспіль, – виборчі маніпуляції та збройні конфлікти.

Минулого, 2023 року, масштаби та глибина погіршення були величезними: політичні права і громадянські свободи зменшилися в 52 країнах і покращилися лише у 21.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter