Україна підписала з Ісландією безпекову угоду: що вона передбачає

Дата: 31 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Україна та Ісландія підписали угоду у сфері безпеки, яка передбачає щорічне виділення Україні щонайменше 4 мільярдів ісландських крон (близько 30 мільйонів доларів) з 2024-го по 2028 рік. 

Про це повідомили в Офісі президента.

Фото: Офіс президента

Кошти виділятимуть за умови щорічного затвердження парламентом, і щороку окремо визначатиметься сума та розподіл між військовою і цивільною підтримкою.

Ісландія також готова фінансувати, закуповувати та постачати оборонні матеріали й спорядження, а також співпрацювати з Україною у розвитку її оборонної промисловості. Крім того, Ісландія зобов’язалася транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників НАТО зафрахтованими вантажними літаками.

Особлива увага приділятиметься підтримці й спорядженню українських жінок у ЗСУ. Угода передбачає підтримку протягом десятирічного терміну. Це вже 14-та безпекова угода, яку Україна підписала з іншими країнами.

Ісландія надавала гуманітарну, економічну і безпекову підтримку Україні від початку повномасштабного вторгнення РФ, але здебільшого через такі міжнародні організації, як ООН, Світовий банк, НАТО.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Ісландія ухвалила рішення приєднатися до двох коаліцій, що надають підтримку Україні: IT-коаліції та Коаліції з розмінування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter