Україна отримала статус “частково вільної” за рівнем свободи інтернету — Freedom House

Дата: 06 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Україна посіла 59-те місце у світі зі 100 й отримала статус “частково вільна” за рівнем свободи інтернету, втративши три сходинки у рейтингу у порівнянні з минулим роком.

Свободу інтернету в країні підірвало повномасштабне вторгнення російських військ в лютому 2022-го, йдеться у щорічному звіті правозахисної організації Freedom House.

Джерело: freedomhouse.org

Інтернет-інфраструктура України зазнала серйозної шкоди під час вторгнення російських військ. Водночас уряд, оператори зв’язку та інтернет-провайдери доклали значних зусиль, щоб забезпечити користувачів онлайн-доступом. Проблемою стало те, що на тимчасово окупованих територіях онлайн-з’єднання росіяни перенаправляли через мережі РФ, тож пересічні користувачі були обмежені у виборі контенту та доступу до сервісів.

Іншою проблемою для України стали агресивні кампанії з дезінформації, переважно з Росії та Білорусі. Після передбачуваних обмежень свободи слова після запровадження українським урядом воєнного стану, урядові вебсайти та медіа стали частими об’єктами кібератак, проте серйозних наслідків вони здебільшого не мали.

У порівнянні з рейтингом минулого року для України знизили значення критерію “Перешкоди для доступу”, який дозволяв оцінити наявність обмежень доступу до інтернету, швидкості чи якості онлайн-підключення (з 5 до 4 із 6 можливих). Це пов’язане з руйнуванням інфраструктури, відключеннями електроенергії, пошкодженнями оптоволоконної інфраструктури в Херсоні тощо.

За даними Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, під час повномасштабного вторгнення в Україні пошкоджено або знищено щонайменше 20% телекомунікаційної інфраструктури.

Водночас з березня 2022 року інтернет-провайдери під’єднали до кабельного інтернету або Wi-Fi сотні бомбосховищ в країні.

Також порівняно з минулим роком у звіті з 5 до 4 із 6 можливих зменшили значення критерію технічного чи юридичного контролю уряду над інфраструктурою інтернету з метою обмеження підключення. Ця оцінка відбиває наслідки спроб російських окупантів перенаправити інтернет-трафік у Херсоні через російські мережі.

З 2 до 1 балу з 5 можливих зменшився показник, що демонструє факти залякування або фізичного насильства над користувачами з боку державних органів чи інших осіб через діяльність в інтернеті. У Freedom House згадали вбивство журналіста Макса Левіна та 280 злочинів проти журналістів українських медіа, зафіксованих Інститутом масової інформації станом на кінець травня 2022 року.

Іншими проблемами свободи інтернету в Україні у звіті вказали санкції проти російських вебплатформ, ухвалені 2017 року, блокування проросійських вебсайтів, зокрема “Страна.ua”, та проблеми щодо роботи з персональними даними, що присутні у законі України “Про публічні електронні реєстри”.

Загалом найгірші показники у сфері свободи інтернету традиційно продемонстрував Китай, найкращі — Ісландія.

Нагадаємо, що минулого року у рейтингу свободи інтернету від Freedom House Україна посідала 62-ге місце. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter