Україна не змогла оскаржити повноваження російської делегації в ПАРЄ

Дата: 28 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію про підтвердження повноважень російської делегації.

Про це повідомила глава української делегації Марія Мезенцева у фейсбуку. 

Фотографія з відкритих джерел

Українська делегація разом із колегами з Литви, Латвії, Естонії та Грузії запропонувала оскаржити повноваження делегації РФ в асамблеї 25 січня. Тоді за це рішення проголосували 38 депутатів. Зробили це, за словами ініціаторів ідеї, через порушення Росією статті 5 Статуту Ради Європи, де йдеться про обов’язки країн-членів поважати принцип верховенства права та гарантувати всім своїм громадянам захист їхніх прав і основних свобод. 

Після голосування питання щодо російської делегації передали Моніторинговому комітету ПАРЄ, члени якого відхилили всі проєкти правок, зокрема й ті, які не стосуються запровадження санкцій.

Ухвалена 107 голосами резолюція пропонує визнати, що в низці питань Росія відступила від зобов’язань перед Радою Європи. Виявленням цього, зокрема, є внесені до конституції РФ зміни, які дозволяють не виконувати рішення ЄСПЛ, надання парламенту Росії важелів впливу на Конституційний суд, а також інші кроки, спрямовані на закріплення незаконної анексії Криму.

Згадали в резолюції й про тиск на мирні зібрання, а також про отруєння політика Олексія Навального. Однак санкцій на делегацію РФ не накладатимуть через “прагнення до діалогу”.

Нагадаємо, що Росію позбавили права голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи у 2014 році, після незаконної анексії Криму. На знак протесту проти цих санкцій Москва розпочала шантаж асамблеї, щоб повернути своє право голосу. Два роки РФ не сплачувала свого внеску в Раду Європи, що спричинило фінансову кризу в організації.

До сесійної зали російська делегація повернулась у червні 2019 року. Однак невдовзі після цього в Москві силовики жорстко розігнали мітинги з вимогою прозорих та чесних виборів до Мосміськдуми, а тому члени асамблеї почали вимагати переглянути рішення про повернення РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter