Україна нарешті домовилася про повернення “скіфського золота”

Дата: 22 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство культури та інформаційної політики України підписало з археологічним музеєм Амстердамського університету документ про повернення на батьківщину експонатів із кримського музею, які поїхали на виставку до Нідерландів ще до російської анексії півострова. 

Про це розповіли в МКІП.

Фото: culture.voicecrimea.com.ua

Понад пів тисячі експонатів, серед яких бронзові, керамічні та дерев’яні вироби,  вивезли до археологічного музею в Амстердамі, де у 2014-му відкрилася виставка “Крим: золото і таємниці Чорного моря”. Артефакти зібрали з чотирьох кримських та одного київського музеїв, а вартість цінностей оцінювали в приблизно мільйон євро.

У серпні того ж 2014-го виставка дійшла кінця, втім експонати повертати до музеїв окупованого півострова не стали, адже в раніше укладених договорах було вказано, що власником експонатів виступає держава Україна в особі українського музейного фонду.

Експонати з Києва відправили на батьківщину ще 2014-го, але експонати з Криму досі зберігали в запасниках Музею Алларда Пірсона, тож за них почалася судова боротьба. 

У грудні 2016 року окружний суд Амстердама ухвалив рішення повернути “скіфське золото” Україні. Судді тоді погодилися з апеляцією адвокатів до конвенції ЮНЕСКО, за якою культурна спадщина належить суверенній державі, а оскільки Крим таким не є, то експонати мали передати Україні. Вже у 2021 це рішення підтвердив апеляційний суд Амстердама, але його оскаржили “кримські музеї”. 

Після початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну представники російської сторони не могли знайти собі адвокатів, бо всі відмовлялися від роботи з ними. 

Українські посадовці подякували музейникам за зберігання експонатів, а також за рішення не стягувати витрат за це.

Нагадаємо, що 2014 року кількість музейних предметів фонду України в тимчасово окупованому Криму була близько 1,2 мільйона одиниць. На півострові діяли 26 музеїв і п’ять історико-культурних заповідників державної та комунальної форми власності. Утім, з початку тимчасової окупації півострова росіяни почали систематично привласнювати та переміщувати на свою територію цінні експонати. 

Українська влада вже казала, що про завершення війни можна буде говорити, коли Росія, зокрема, поверне викрадені експонати та сплатить репарації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter