Україна на третьому місці за кількістю справ, що перебувають на розгляді у ЄСПЛ

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Майже дві третини справ, що наразі перебувають на розгляді Європейського суду з прав людини, стосується трьох держав, зокрема й України.

Про це розповіла президентка суду Шіофра ОʼЛірі, пише “Європейська правда”. 

Фото: Getty Images

За 2023 рік суд суттєво зменшив кількість справ, що перебувають на розгляді – з понад 74,5 тисячі справ у реєстрі лишилося майже 68,5 тисячі.

Туреччина лишається безумовним антилідером за кількістю звернень до ЄСПЛ, і число скарг на неї стрімко зростає. Нині проти Туреччини подали 23 400 заяв, тобто понад 34% усіх заяв у реєстрі ЄСПЛ стосуються цієї країни. У більшості випадків до уряду Туреччини позиваються у Страсбурзі через переслідування гюленістів після спроби перевороту у 2016 році.

Ще 31% справ поділили скарги, подані проти Росії та проти України.

Попри те, що у 2022 році РФ виключили з Ради Європи, Москва лишається відповідальною за справи, що стосуються порушень, вчинених у період її членства. Через це надходять і нові скарги проти Росії. Зараз РФ на другому місці за кількістю справ у реєстрі – 12 450 (18.2%).

України стосуються 8750 справ у реєстрі (12,8% від загального числа). Повномасштабне вторгнення не змінило загальної картини справ проти України. Вона виділила звинувачення за статтею 2 про право на життя, статтею 3 про умови тримання під вартою, статтею 5 про позбавлення волі тощо.

“В останні роки надійшло також чимало скарг на упередженість української судової системи”, – додала вона.

Нагадаємо, що адвокати з Росії та окупованих територій Донбасу сплановано подають тисячі заяв до Європейського суду з прав людини проти України від імені жителів ОРДЛО. 

У квітні 2021 року стало відомо, що Україна знову увійшла до трійки лідерів за кількістю нових скарг до ЄСПЛ. Країна вже не перший рік разом з Росією та Туреччиною входить до цього списку. Так, наприклад, минулого року, окрім України, державами з найбільшою кількістю нових справ також були Росія (218), Туреччина (103), а також Румунія (78) та Угорщина (61).

Журналісти проєкту “Схеми” вирішили дослідити, яким чином Україна опинилась у трійці. Виявилось, що серед юристів, які масово направляли скарги до ЄСПЛ – росіяни з приватної адвокатської компанії-партнера Мін’юсту РФ, а також юристи з окупованих територій Донецької та Луганської областей, підконтрольні Москві. Серед них, зокрема, правники організації ексдепутата від Партії регіонів Олега Царьова, якого СБУ звинувачує у державній зраді, та адвокати, які співпрацювали з Громадською палатою Росії та є підозрюваними в Україні у фальсифікації звернень до міжнародних судів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter