Україна має виплатити 4 тисячі євро компенсації російському опозиціонерові

Дата: 19 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Європейський суд із прав людини зобов’язав Україну виплатити 4 тисячі євро російському опозиціонерові та фігуранту так званої “болотної справи” Леонідові Развозжаєву.

Про це повідомляє DW.

Леонід Развозжаєв – російський опозиціонер. У 2012 році росіянина почали переслідувати на батьківщині, а тому він переїхав до України, де намагався отримати притулок. 19 жовтня 2012 року Развозжаєв перебував біля відділення Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Києві, де його затримали невідомі, відвезли до Москви, а згодом засудили до чотирьох з половиною років колонії.

Тодішнє керівництво українського МВС свою причетність до інциденту відкидало, СБУ казала, що російські спецслужби не просили в них допомоги щодо затримання Развозжаєва, а прикордонники заявляли, що чоловік перетнув кордон з РФ за власним бажанням. Однак сам він заявляв згодом на суді, що його викрали та катували.

ЄСПЛ зобов’язав виплатити Развозжаєву компенсацію, адже, на думку суду, Україна порушила положення Європейської конвенції про права людини, не розслідувавши його викрадення. Росію суд визнав винною у відсутності справедливого судового розгляду, а також недотриманні права Развозжаєва на повагу до приватного життя через відмову відвідати матір, яка помирала, під час утримання під вартою.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter