Україна має повернути спадщину великих людей Криму – академік Вольвач

Дата: 19 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Україна має подбати про спадщину великих людей – кримських діячів, які мешкали на нині окупованому Росією півострові, але вже пішли з життя. 

Про це 19 серпня заявив голова Кримської філії Наукового товариства ім. Тараса Шевченка, академік Української аграрної академії наук Петро Вольвач під час презентації доповіді “Громада етнічних українців Криму в умовах російської окупації”, яка проводилася в межах заходів Робочої групи з гуманітарної політики експертної мережі “Кримська платформа”.

Роботи Віри Роїк. Джерело: ua.krymr.com

Зокрема, він назвав колекцію українських кобз “світового виміру та значення”, яку збирав та зберігав у Ялті Олексій Нирко – подвижник кобзарства Криму та Кубані, бандурист, історик кобзарства, ексголова Ялтинської “Просвіти”.

“Наразі доля колекції невідома: її вже, мабуть, розграбували”, – сказав Вольвач.

Також він згадав колекцію робіт вишивальниці, Героя України Віри Роїк. 

“Свого часу ми домоглися її створення в етнографічному музеї в Криму, але в перші ж роки окупації півострова навіть вивіску про те, що це українська вишивка, росіяни демонтували, назвавши “відділом вишивки східних слов’ян”, – наголосив Вольвач.

За його словами, експозицією до останнього опікувався син вишивальниці Вадим Роїк, але восени минулого року він помер.

Нагадав академік про великий архів українського мовознавця, літературознавця, доктора філологічних наук Євгена Регушевського “ходячої філологічної енциклопедії Криму”. Доля архіву, який залишився на тимчасово окупованій РФ території, також наразі не відома.

На переконання Вольвача, українська влада має повернути собі спадщину великих людей Криму, зокрема й з допомогою міжнародних організацій.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Офіс генпрокурора має намір надіслати Міжнародному кримінальному суду в Гаазі інформаційне повідомлення щодо злочинів проти культурної спадщини в Криму.

В ОГП нагадали, що культурні цінності, що перебувають у музеях Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, і тамтешня культурна спадщина є власністю держави Україна, національним багатством, невіддільною складовою національного культурного надбання та охороняється як національним законодавством, так і міжнародним правом.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter