“Україна має отримати всю військову та фінансову допомогу зараз”: як світові лідери відреагували на масовану атаку

Дата: 29 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Вночі та вранці 29 грудня російські окупанти здійснили чергову масовану ракетну атаку по українських містах. Світові лідери зауважили, що обстріли цивільної інфраструктури є воєнним злочином та закликали прискорити надання Україні фінансування та зброї.

ZMINA зібрала їхні реакції. 

Фото: Дніпропетровська ОВА

Так, посол Великої Британії в Україні Мартін Харріс наголосив, що атака на цивільну інфраструктуру є воєнним злочином.

“Сьогодні вранці Росія здійснила чергові підступні атаки по всій Україні. Є повідомлення про обстріли пологового будинку, житлових будинків, торговельних центрів та залізничних станцій – у цей святковий сезон”, – підкреслив він.

Тим часом посолка США в Україні Бріджіт Брінк наголосила, що Україна потребує фінансування вже зараз, аби мати змогу продовжувати боротьбу і надалі. 

“Це те, що українці побачили на своїх телефонах сьогодні вранці: мільйони чоловіків, жінок і дітей перебувають у бомбосховищах, через те, що Росія обстрілює всю країну ракетами. Україна потребує фінансування вже зараз, щоб продовжити боротьбу за свободу від такого жаху у 2024 році”, – написала вона.

Цю думку підтримує і президент Латвії Едгарс Рінкевичс: “Російські терористи продовжують масовані обстріли українських міст. Ще раз – Україна повинна отримати всю військову та фінансову допомогу ЗАРАЗ, це єдиний спосіб зупинити війну та атаки на цивільні об’єкти. Повна солідарність з Україною в цей важкий час”.

Слова підтримки висловив і президент Литви Ґітанас Науседа.

“Для всіх, хто каже, що втомився від війни в Україні – це нагадування терористичної Росії про те, що її жорстокості та жадобі крові немає меж. Ми зобов’язані надати всіляку підтримку Україні для перемоги над агресором! Тримайтеся, брати-українці, Литва з вами”, – зазначив він.

Посольство Японії в Україні також засудило цю масовану атаку на українські міста.

“Японія суворо засуджує масовану повітряну атаку Росією міст. Унаслідок атаки загинули та постраждали десятки людей, було пошкоджено житлові будинки, пологовий будинок, торговельний центр, СТО, метро. Перед обличчям жорстокого ворога, підтримка Японією є непохитною”, – заявили у відомстві.

Дії окупантів засудила і Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич, назвавши цю атаку невиправданою та безглуздою. 

Також на обстріл України відреагувала білоруська опозиціонерка Світлана Тихановська.

“Мої думки з хоробрим народом України після сьогоднішнього ранкового масованого ракетного удару Росії по Києву, Харкову, Одесі та інших містах. Ми маємо зробити все можливе, щоб допомогти перемогти у цій війні та зупинити російську терористичну агресію. Ці злочини не будуть забуті”, – заявила вона.

Нагадаємо, що з вечора четверга 28 грудня Росія масовано атакувала Україну дронами, вночі та вранці 29 грудня – продовжила бити ракетами. Вибухи пролунали в низці міст, зокрема у Львові, Харкові, Запоріжжі, Одесі, Дніпрі та Конотопі Сумської області є влучання.

Станом на 12:20 було відомо про щонайменше 16 загиблих та 83 поранених.

Президент України Володимир Зеленський зазначив, що внаслідок обстрілів пошкоджені пологовий будинок, навчальні заклади, торговельний центр, багатоповерхівки та приватні будинки, комерційний склад, паркувальний майданчик.

“Київ, Львів, Одеса, Дніпро, Харків, Запоріжжя й інші наші міста. Сьогодні Росія била майже всім, що має у своєму арсеналі: “кинджали”, С-300, крилаті ракети, БПЛА. Стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505. Ми обовʼязково відповімо терористам на їхні удари. І ми будемо боротися, щоб гарантувати безпеку своїй країні, кожному місту, усьому нашому народу. Російський терор повинен програти – і саме так і буде”, – наголосив він.

За попередніми даними, вночі та зранку 29 грудня російська армія атакувала Україну 158 засобами повітряного нападу: 122 ракетами різних типів та 36 ударними безпілотниками.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter