Україна найближчим часом не зможе повністю виконати рішення ЄСПЛ у справі про вбивство Гонгадзе – адвокатка

Дата: 16 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Україна досі не виконала всіх вимог, зазначених у рішеннях Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у справі про вбивство журналіста, засновника “Української правди” Георгія Гонгадзе.

Про це заявила представниця сім’ї Гонгадзе, правозахисниця Валентина Теличенко під час пресконференції на тему: “21 роковини вбивства Георгія Гонгадзе: що (не) зробила Україна і чого очікує міжнародна спільнота” на “Укрінформі”.

Фото: Наталія Адамович

Рішення ЄСПЛ у справі Гонгадзе було оприлюднене 2005 року, ним Європейський суд визнав порушення прав людини за кількома статтями та призначив відповідну компенсацію вдові журналіста Гонгадзе, нагадала вона. Але ще важливіше, що він вказав на необхідність проведення цілої низки системних змін в Україні з метою зробити роботу журналістів більш безпечною. Насамперед це означає, що держава зобов’язана надати адекватний захист журналісту, який потерпів від злочину, а це якісне розслідування, притягнення винних до відповідальності, наголосила юристка.

“На різних часових проміжках Україна демонструвала більший чи менший, чи повну відсутність прогресу у проведенні системних змін, яких від неї очікував та очікує Європейський суд з прав людини та Комітет міністрів Ради Європи, який контролює виконання рішення Європейського суду. На сьогодні рішення у справі Гонгадзе не є виконаним і ми бачимо за всіма об’єктивними показниками, що робота українських журналістів є небезпечною, справа Павла Шеремета цьому яскраве свідчення“, – сказала вона.

Серед причин, які заважають Україні виконати відповідні рішення ЄСПЛ, Теличенко назвала, зокрема, маніпуляції правоохоронною системою з боку влади, а також недосконалу судову систему, яка потребує очищення та  унезалежнення. 

За словами правозахисниці, наразі немає жодних передумов того, що Комітет міністрів Ради Європи найближчим часом вважатиме рішення у справі Гонгадзе виконаним.

“Ще багато треба зробити, щоб змінити ситуацію. Є частина кроків, яких Україна могла б зробити доволі швидко, а є частина системних змін, які вимагають часу”, – наголосила Теличенко.

У пресконференції також взяла участь онлайн вдова журналіста, головна редакторка Української служби “Голосу Америки” Мирослава Гонгадзе. Вона розповіла, що впродовж двох останніх років інформація про процес розслідування у справі про вбивство її чоловіка відсутня.

“Для мене дуже важливо, що ми нарешті завершили принаймні один етап, перший етап розслідування і покарання злочинців. Ми маємо часткове правосуддя, та останнє рішення по генералу Пукачу було для мене певним рубіконом у розслідуванні цієї справи. Але однозначно це не кінець… Вже останні два роки ми практично жодної інформації про процес розслідування не маємо”, – сказала вона й підкреслила, що вбивства журналістів і правозахисників в Україні не припинилися.

За словами Олександра Бурмагіна, рівень розслідування таких справ у країні дійсно є дуже низьким. Серед ключових проблем у цій сфері він назвав, зокрема, завузьке визначення поняття “журналіст”. Через це представники творчих знімальних груп – фотокори, телеоператори тощо, нових медіа, наприклад, блогери можуть не отримати належного захисту за потреби. Також не всі можуть довести “систематичність” своєї діяльності, і це також є приводом не розглядати їх як журналістів, сказав юрист. Обидва питання потребують розв’язання на законодавчому рівні, уточнив медіаюрист. 

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 16 вересня в Києві в Іллінському сквері журналісти та правозахисники провели акцію пам’яті журналіста Георгія Гонгадзе, викраденого та вбитого 21 рік тому; організатори злочину досі не названі та не покарані.

Про українських журналістів, які загинули під час виконання професійних обов’язків, читайте в матеріалі ZMINA

“Вбиті за професію. Згадуємо загиблих журналістів України та розслідування їхніх справ”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter