Україна домовляється щодо евакуації 60 людей з “Азовсталі”, а рідні бійців просять Китай допомогти з екстракцією

Дата: 14 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Україна наразі веде перемовини стосовно евакуації 60 людей з комбінату “Азовсталь” в Маріуполі – важкопоранених та медиків. Крім того, родичі захисників “Азовсталі” закликали Китай допомогти з екстракцією українських військових із Маріуполя.

Про евакуацію пише Суспільне із посиланням на коментар міністерки з питань реінтеграції ТОТ Ірини Верещук. Щодо екстракції йшлося на пресконференції родичів бійців. 

Фото з телеграму полку “Азов”

“Там декілька сотень поранених, їх треба рятувати в першу чергу, бо щодо всіх одразу росіяни не погоджуються. Отже, спочатку важкопоранені й медики, їх дійсно 60 осіб”, – сказала Верещук. 

Крім того, 14 травня родичі українських військових з “Азовсталі” закликали Китай допомогти з екстракцією українських військових із Маріуполя.

“Просимо Китай втрутитися та стати миротворцем у цій війні, стати порятунком для наших бійців із Маріуполя, із “Азовсталі”. Час іде на дні, хвилини, секунди. В пеклі наші воїни вже побували, дайте їм нагоду побачити сонце”, – йдеться у спільній заяві. 

Наталія Зарицька, дружина бійця батальйону “Азов” повідомила, що від її чоловіка надходять повідомлення про те, що Росія “могла б за дві години випустити 500 авіабомб та 40 ракет, зачистити піхотою наших бійців”. На його думку, російська армія розтягує процес катування. Українських військових обстрілюють “з усього можливого озброєння”, зокрема і забороненого. Вже поранені військові отримують нові поранення. 

Рідні просять провести процедуру екстракції і вивезти захисників Маріуполя, поранених бійців та тіла загиблих воїнів у третю країну, де вони перебуватимуть до кінця війни. Такою країною, за їх словами, може бути Туреччина. 

Родини бійців підкреслили, що президент країни Раджеп Ердоган вже відкликнувся на заклик українців і запропонував алгоритм процедури екстракції – направити корабель у порт міста Бердянськ, разом із турецькими спостерігачами, які б забезпечили прозорість процедури і допомогли забрати бійців Маріупольського загону. Також лідер Туреччини надав гарантії, що ці бійці можуть перебувати у їхній країні аж до закінчення війни і вони більше не воюватимуть. 

Батько воїна Маріупольського гарнізону Ставр Вишняк  наголосив, що його син-азовець, разом з багатьма іншими підрозділами, знаходяться в пеклі. Без допомоги, без підкріплення, без їжі та ліків. Але вони стоять, вони тримаються. 

Юлія Тарасенко, дружина воїна-прикордонника поділилась листуванням з чоловіком: “Чоловік мені писав, що якщо є пекло на землі, то він його бачив”. 

За даними родичів, лідери України уже звернулися з офіційним листом до лідера КНР Сі Дзіньпіна.

Нагадаємо, що командир маріупольських морпіхів 11 травня закликав світ допомогти реалізувати процедуру екстракції. Тут ZMINA пояснювала що це таке. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter