Український суд заарештував дагестанця за запитом Росії

Дата: 28 Грудня 2018
A+ A- Підписатися

Суддя Шевченківського райсуду Києва Тетяна Левицька заарештувала на два місяці уродженця дагестанського села Гімри Шаміля Айгунова за запитом російських спецслужб.

Про це повідомило видання “Кавказ.Реалії” з посиланням на адвоката чоловіка Станіслава Красника.

30-річний Шаміль Айгунов у Росії занесений до екстремістського списку, його підозрюють у причетності до діяльності незаконних збройних формувань.

За словами Красника, прокуратура Києва раніше проводила екстрадиційну перевірку в справі Айгунова. У 2015 році поліція затримувала його за підозрою в причетності до організованої злочинної групи, але припинила перевірку нібито через те, що не змогла встановити місцеперебування чоловіка. Згодом усі підозрювані в цій справі були звільнені зі слідчого ізолятора, а сама справа закрита. Після звільнення Айгунов із сім’єю проживав у Києві, звернувся до міграційної служби щодо притулку і перебуває в процедурі його отримання.

“Він потрапив у дорожньо-транспортну пригоду і сам викликав поліцію. Вони перевірили його за базами і з’ясували, що його розшукує Інтерпол”, – розповів адвокат про затримання дагестанця.

Під час затримання, за словами захисника, поліцейські вчинили процесуальні порушення: доставили до Солом’янського райвідділу поліції о 22.00, а протокол затримання оформили о 12.00 наступного дня.

“Тримали ніч у райвідділі поліції, поки не отримали команди”, – зазначив він.

Також звернення прокуратури до суду про арешт Айгунова було складено російською мовою, що не передбачено законодавством, додав Красник.

Відповідно до українського законодавства, іноземець, який перебуває в процедурі розгляду заяви про притулок, не може бути екстрадований. Захист чоловіка оскаржуватиме арешт в апеляційному суді.

Нагадаємо, що 12 вересня 2018 року Україна видала Росії бійця батальйону ім. Шейха Мансура, уродженця Інгушетії (Росія) Тимура Тумгоєва. Росія звинувачує його в участі в боях на боці незаконного формування “Ісламська держава”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter