“Український диверсант” Лимешко пішов на угоду зі слідством після катувань – дружина

Дата: 25 Липня 2018
A+ A- Підписатися

Українця Геннадія Лимешка, якого ФСБ рік тому затримала в окупованому Криму, двічі піддавали тортурам.

Про це в коментарі Громадському радіо розповіла дружина українця Ірина Лимешко.

“Про те, що він побитий був і до нього двічі застосовувалися тортури, – це впершу чергу я почула від нього і переконалась, що це правда. Він говорив, що його били, катували в підвалі кілька днів, катували, пускали струм, приставляли до голови зброю. Говорили, щоб прощався із життям, якщо не скаже те, що потрібно. Погрожували сім’єю. Мені неодноразово приходили погрози у соцмережах”, – розповідає дружина утримуваного.

Ірина Лимешко розповіла, що Геннадій раніше відмовився від адвоката і пішов на угоду зі слідством в результаті таких тортур. Дружина утримуваного розповідає, що за цей рік намагалася зв’язатися з офісом Омбудсмана, зі Службою безпеки України, з першою віце-спікеркою Верховної Ради Іриною Геращенко, Адміністрацією президента, народними депутатами, правозахисниками, проте “отримує лише відписки”.

За словами Ірини Лимешко, тільки у Генпрокуратурі відповіли, що відкрили кримінальну справу про незаконне позбавлення волі.

Нагадаємо, 24 липня підконтрольний Кремлю Верховний суд Криму залишив без змін вирок “українському диверсанту” Геннадію Лимешку.

Судакський міський суд 10 травня визнав українця Геннадія Лимешка винним і призначив покарання у вигляді восьми років позбавлення волі за “незаконне придбання, зберігання і носіння вибухових речовин”. Провину Лимешко визнав, справа розглядалася в особливому порядку.

12 серпня 2017 року ФСБ Росії повідомила про затримання в окупованому Криму чоловіка, якого вони назвали “агентом СБУ” і звинуватили в підготовці диверсій на півострові.

Пізніше російські спецслужби оприлюднили відео затримання й допиту чоловіка. На камеру він назвав себе Геннадієм Лимешком, 1992 року народження, й зізнався в тому, що нібито готував диверсії на території окупованого Криму.

У серпні 2017 року матір Геннадія Лимешка Римма Рижкова заявляла, що її син дав ФСБ свідчення під тиском і тортурами.

У Міноборони України повідомили, що затриманий в окупованому Криму й оголошений ФСБ Росії “агентом СБУ” громадянин України Геннадій Лимешко служив у Збройних силах України за контрактом і був звільнений у травні 2017 року через службову невідповідність. У СБУ назвали “черговою провокацією” повідомлення ФСБ Росії про затримання українського “агента”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter