Українських військових потрібно навчати міжнародному гуманітарному праву

Дата: 09 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Правозахисники стверджують, що потрібно контролювати дотримання військовими ЗСУ норм міжнародного гуманітарного права та надавати їм інформацію про зміст цих норм.

Про це йдеться у виданні Української Гельсінської спілки з прав людини “Права людини в Україні: перше півріччя 2015”.

Зазначено, що протягом першого півріччя 2015 року з питань регулювання прав військовослужбовців були внесені зміни в низку законів України. Зокрема, було внесене доповнення про тимчасове, на період проведення антитерористичної операції, звільнення військовослужбовців від оподаткування військовим збором. Час перебування громадян України на військовій службі зараховується до їх страхового стажу, стажу роботи, стажу роботи за спеціальністю, а також до стажу державної служби.

Військовослужбовці, яких засуджено до тримання в дисциплінарному батальйоні, та члени їх сімей не втрачають права на пільги. Передбачено державну цільову підтримку до досягнення 23 років для учасників бойових дій та їхніх дітей, дітей, один із батьків яких загинув під час збройних конфліктів або під час масових акцій громадянського протесту, дітей, зареєстрованих як внутрішньо переміщені особи, для здобуття професійно-технічної та вищої освіти. 

Водночас правозахисники зазначають, що збільшилась кількість звернень військовослужбовців до громадських організацій та ЗМІ з питань дискримінаційного ставлення до учасників АТО. 

Експерти стверджують, що потрібно запровадити заходи з дотримання норм міжнародного гуманітарного права в зоні проведення АТО і на тимчасово окупованих територіях, контролювати дотримання норм міжнародного гуманітарного права військовими Збройних сил України, надавати необхідні знання військовим про зміст, обсяг і порядок застосування засад міжнародного гуманітарного права, а також встановити більш прозору процедуру надання дозволів для в’їзду і виїзду з Криму та неконтрольованої частини Донбасу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter