Українські школи відмовляються від дітей з синдромом Дауна – експертка

Дата: 15 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

Більшість українських шкіл не беруть дітей з синдромом Дауна, бо вважають, що їм “не місце в звичайній школі” або через брак спеціальних педагогів.

Про це заявляли учасники Другої всеукраїнської конференції з синдрому Дауна, яка проходила в Києві 11-12 листопада, повідомляє прес-служба Всеукраїнської благодійної організації “Даун Синдром”.

Держава має навчити педагогів працювати з дітьми з синдромом Дауна, вважає медична координаторка ВБО “Даун Синдром” Венера Шевченко.

“А народні депутати не можуть навіть ухвалити нову редакцію закону “Про соціальні послуги”! Цей документ – дуже важливий для нас, він допоможе вирішити низку питань, зокрема, питання про соціальний супровід людей з синдромом Дауна, їх працевлаштування та проживання”, – каже вона.

Законопроект “Про соціальні послуги” ухвалили у першому читанні в березні цього року. Зараз батьки людей з синдромом Дауна закликають парламент ухвалити його в другому читанні та внести в Державний бюджет на наступний рік пункт “Навчання педагогів та вихователів дитячих садків навичкам роботи з дітьми з синдромом Дауна та іншими інтелектуальними порушеннями”.

Експерти зауважують: сьогодні 80 відсотків дітей з синдромом Дауна лишаються в сім’ях. Але до 2010 року у понад 87 відсотках випадків батьки віддавали таких дітей в інтернат.

Така тенденція з’явилась завдяки появі батьківських організацій, які працюють з людьми з синдромом Дауна, переконаний президент ВБО “Даун Синдром” Сергій Курьянов.

“Ми взяли на себе ранній розвиток своїх дітей. Але як бути з їхньою шкільною освітою, працевлаштуванням, підтримкою проживання? Ці питання не можна вирішити на рівні батьків. Потрібні повноцінна підтримка держави, інклюзія, яка працює, залученість голів територіальних громад, фінансування реформи системи освіти, створення мережі соціальних послуг в усій Україні”, – зазначає він.

В Україні щороку народжується близько 400 дітей з синдромом Дауна. Сьогодні в країні живе майже 15 тисяч таких людей.

Нагадаємо, ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує уряд створити систему надання соціальних послуг, у тому числі із забезпечення соціального супроводу та підтриманого проживання людей з інвалідністю.
 
Окрім цього, уряд відповідальний за забезпечення відповідності мережі дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів потребам територіальних громад та за впровадження інклюзивного навчання для дітей з інвалідністю.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter