Нардепи пропонують дати СБУ право визначати, хто є політв’язнем

Дата: 30 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Народні депутати пропонують дати Службі безпеки України право визначати правовий статус незаконно утримуваних осіб на тимчасово окупованих територіях України та за її межами.

Це регламентує законопроект №8205 “Про правовий статус заручників, позбавлених волі та засуджених на тимчасово окупованих територіях України та за її межами”, передає Громадське.

Згідно з документом, окрім довідки про перебування в незаконному ув’язненні чи в статусі заручника, СБУ видаватиме спеціальне посвідчення “особи, яка постраждала від незаконного позбавлення волі”.

Посвідчення надаватиме людині право на безоплатну правову допомогу від держави, а також на медичне обслуговування. Хто саме буде відповідати за надання цих безоплатних послуг згодом має вирішити Кабінет міністрів.

На пільги також можуть розраховувати люди, які перебували в незаконному ув’язнені на території України чи були незаконно затримані. Щоправда, це має довести Європейський суд з прав людини.

Відповідно до законопроекту, колишні в’язні та незаконно позбавлені волі мають право на соціальне житло з умовою, що будуть оплачувати комунальні послуги. Термін користування соціальним житлом не прописаний — “на час особливого періоду”.

Колишні ув’язнені матимуть право на грошову компенсацію від держави за термін перебування в неволі, а також відстрочку платежів по кредитах, звільнення від штрафних санкцій перед організаціями, підприємствами, установами, поновлення на колишній роботі тощо.

Щодо тих, кого незаконно засудили в іншій державі, компенсацію має виплачувати та держава, що засудила. Проте українська влада обіцяє безкоштовно допомогти з правовою допомогою.

У разі смерті заручника чи колишнього заручника Кабмін має визначити суму одноразової грошової допомоги родині.

Наразі текст закону опрацьовують у профільному комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter