Українські кінематографісти знялися у відео на підтримку Олега Сенцова

Дата: 26 Червня 2018
A+ A- Підписатися

Голова Держкіно Пилип Іллєнко, режисер Олесь Санін та актор В’ячеслав Довженко долучилися до акції “Вголос. Читаємо оповідання Олега Сенцова”. Кінематографісти знялися у відео, в якому прочитали оповідання “Автобіографія” зі збірки “Рассказы” незаконно засудженого Росією до 20 років ув’язнення режисера.

Перший відеоролик із цієї серії презентували сьогодні під час заходу на підтримку Олега Сенцова “Ідемо до кінця”, організованого Центром інформації про права людини в межах конференції представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ.   

Під час заходу також відбулися благодійний збір коштів для родини Олега Сенцова і перегляд фрагменту стрічки Аскольда Курова “Процес”. 

“Багато хто запитує, чим я можу допомогти Олегу Сенцову. Я вважаю, що кожна людина може зробити щось для нього. Ми хочемо залучити до цієї акції якомога більше людей. Щоб більшість із них заговорила мовою Олега, яка відображається в його розповідях”, – пояснює ідею акції кінопродюсерка Анна Паленчук.  

 За її словами, щоб долучитися до акції, слід прочитати на камеру оповідання зі збірки автобіографічних розповідей Сенцова “Расказы” та надіслати запис на електронну адресу storiessentsov@gmail.com. Ініціатори обіцяють, що опублікують кожне отримане відео в соціальних мережах, зокрема на сторінці української продакшн компанії 435 FILMS у Facebook. 

Як пояснила голова Центру інформації про права людини Тетяна Печончик, назва заходу – “Ідемо до кінця” – символізує інтенцію самого Олега Сенцова, який бореться не за власне звільнення, а за звільнення всіх бранців Кремля. А це, як зауважила Марія Томак, координаторка Медійної ініціативи за права людини, щонайменше 71 особа, 39 з яких утримуються в окупованому Криму та 32 – в Росії. 

Експертка висловила занепокоєння реакцією Росії на звернення Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда з проханням до Володимира Путіна звільнити Сенцова. 

“Це краш-тест для всіх міжнародних організацій. Якщо Росія дозволяє собі так реагувати на звернення таких високопоставлених осіб, то не зрозуміло, яким чином можна взагалі на неї вплинути”, – говорить Марія Томак.

Утім, вона додала, що громадські організації України постійно намагаються в різний спосіб привертати увагу міжнародної спільноти до ситуації довкола Олега Сенцова. Зокрема, минулого тижня серед російських ліберальних ЗМІ ажіотаж викликала тема затриманих під час конфлікту в Україні двадцять однієї особи, серед яких не тільки росіяни, а й громадяни України, які можуть цікавити Росію в контексті взаємного звільнення. 

Водночас Марія Томак наголосила, що важливою у звільненні режисера залишається роль міжнародної спільноти: “В контексті майбутніх саміту ЄС та саміту НАТО є шанс натиснути на Володимира Путіна, прокомунікувати необхідність його впливу на звільнення Олега Сенцова, адже формальності жодного значення не мають, значення має його політична воля”

 Учасники події закликали всіх небайдужих до справи Олега Сенцова долучитися до його підтримки – писати йому листи через систему “ФСИН-письмо“, брати участь в акціях, пожертвувати кошти тощо. 

Підтримати Сенцова закликала акторка Римма Зюбіна

Так, уже 27 червня під офісом Міжнародного комітету Червоного Хреста відбудеться акція “Врятуйте в’язнів Кремля”. Активісти звернуться до авторитетної міжнародної організації з проханням вимагати від російської влади доступу до Олега Сенцова, Володимира Балуха, а також інших українських громадян, що утримуються з політичних мотивів.

За інформацією від організаторів, під час заходу “Ідемо до кінця” на підтримку Олега Сенцова зібрали близько 10 тисяч гривень, які Анна Паленчук передасть сестрі режисера Наталії Каплан. 

Нагадаємо, станом на 26 червня Олег Сенцов голодує вже 44-й день. Наразі достовірної інформації про стан його здоров’я немає. Відомо лише, що цей стан складний. 

 

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter