Українські діти найгірше в Європі оцінюють своє здоров’я – дослідження

Дата: 29 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Самооцінка здоров’я українськими підлітками усіх вікових категорій є нижчою, ніж серед учнівської молоді країн Європи та Північної Америки. 

Про це повідомив Руді Лухманн, заступник голови дитячого фонду ООН UNICEF Ukraine, представляючи результати четвертого дослідження “Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді”. Дослідження на замовлення UNICEF вивчало такі виміри, як середовище сім’ї та школи, харчування, здоров’я, паління, вживання алкоголю та наркотичних засобів, статева поведінка, дідівщина, насильство, а також рівень знань про розповсюдження ВІЛ/СНІДу.

Цікаво, що дівчатка 15-ти років, які дали оцінку свого стану здоров’я як такий, що був поганим або задовільним, складали 46%. Якщо ми подивимось на учасників подібних досліджень в європейських країнах, то середній показник там складав 23% дівчаток, які відгукнулись так про своє здоров’я. У Польщі, зокрема, цей показник сягнув лише 8%“, – каже Руді Лухманн. 

Кожен п’ятий підліток вважає власне здоров’я посереднім або поганим, при цьому дівчата усіх вікових категорій вдвічі гірше оцінюють стан свого здоров’я (27% назвали його посереднім або поганим), ніж хлопці (14%).

Скарги на те, що раз на тиждень або частіше відчувають нервозність, висловили 43% опитаних, пригнічення – 27%, головний біль – 32%, біль у спині – 23%, біль у животі – 22,5%, безсоння – 19% респондентів.

Яким може бути спілкування, комунікація, сприйняття оточення при таких настроях?“, – коментує голова правління Українського інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка Ольга Балакірєва

За індексом маси тіла 15% хлопців та 7,5% дівчат мають надмірну вагу або ожиріння. 

Ви знаєте, ми були трошки здивовані, тому що у нас хлопці більшою мірою продемонстрували надмірну вагу і ожиріння у порівнянні з дівчатами. Хоча дівчата менш активні фізично. Отже вони трохи більше турбуються про те, як вони виглядають. Можливо, певною мірою коригують свою дієту. Але показник, що серед 11-12 річних хлопців кожен п’ятий має надмірну вагу – це дуже тривожний синдром, про який мають знати і батьки, і медики, і самі підлітки“, – каже Ольга Балакірєва.

Третина учнівської молоді віком 11-17 років має досвід тютюнопаління. Кожен десяткий підліток вперше спробував викурити сигарету у віці 11 років або раніше. Щодня палять 7% учнівської молоді. Кожен другий учень ПТНЗ палить щодня. 

За останні чотири роки кількість учнів, які вживають алкогольні напої, залишається незмінною. Кожний сьомий серед 11-річних та 76% 17-річних мають досвід споживання будь-якого алкогольного напою. Кожен десятий хлопець та 6% дівчат спробували алкоголь ще у віці 11 років або раніше. 

Майже кожен четвертий підліток віком від 13 до 17 років раз на місяць вживає міцні алкогольні напої. 

У нас трохи збільшився вік першої спроби алкоголю, зменшилась частка курців, в тому числі частка щоденних курців, зменшилась частка тих, хто вживає маріхуану. Але якщо ми подивимось на динаміку набуття шкідливих звичок з віком, то вони свідчать, що ані батьки, ані шкільне навчання, ані позашкільні заклади сьогодні не стають на заваді набуття цих шкідливих звичок.  Це свідчить про те, що суспільство дуже поблажливо ставиться до вживання алкоголю і куріння, незважаючи на ті прийняті закони та нормативні акти, і до вживання дітьми наркотиків“, – передає слова Ольги Балакірєвої кореспондент Центру інформації про права людини. 

Кожен дев’ятий підліток вживав марихуану хоча б один раз протягом життя.  3% підлітків повідомили про вживання марихуани за останні 30 днів. 

Експерти кажуть, що таке дослідження є моніторингом здоров’я у дітей шкільного віку, яке дає оцінку ефективності тієї політики, яка проводиться в Україні. Вони рекомендують Україні продовжити втілення концепції цільової державної політики в Україні щодо алкоголю та наркотиків. 

Соціологічне опитування проведено у 2014 році в усіх регіонах України, включно з АР Крим, Донецькою та Луганською областями. Соціологи опитали 11 390 учнів 10-17 років (5-11 класи) у 458 навчальних закладах. Дослідження також проводилось серед студентів 1 та 2 курсів ПТНЗ та студентів ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації (на базі 9-річної освіти). 

Відповідно до ст. 24 ратифікованої Україною Конвенції про права дитини, діти мають право на охорону свого здоров’я (наприклад, на ліки, доступ до лікарень та послуг кваліфікованих медичних працівників). Відповідно до ст. 6 Конвенції, дитина має право жити й розвиватись. Держава зобов’язана забезпечити виживання дитини та її здоровий розвиток. 

Стаття 33 Конвенції зобов’язує Україну зробити все можливе, аби убезпечити дітей від незаконного вживання наркотиків, не допустити участі дітей у виробництві та торгівлі наркотиками. 

В 2011 році Комітет ООН з прав дитини рекомендував Україні створити систему надання спеціалізованих та доброзичливих до молоді послуг з лікування наркотичної залежності та зменшення її шкідливих наслідків для дітей та молодих людей. 

В Україні має бути обов’язкове розслідування та покарання будь-яких зловживань з боку правоохоронців щодо дітей, які вживають шкідливі речовини. 

Україні також слід забезпечити на практиці виконання норми, що забороняє продаж дітям алкоголю та тютюну. Необхідно намагатись ліквідувати причини, з яких діти п’ють, палять та вживають наркотики. 

Експерти UNICEF рекомендують провести моніторинг та оцінку ефективності виконання вже прийнятих законодавчих актів, наказів, постанов щодо заборони тютюнопаління в громадських місцях, а також включити показники поширеності тютюнопаління серед дітей та підлітків до Загальнодержавної програми “Здоров’я – 2020: український вимір”. 

Подальшої уваги, за словами експертів UNICEF, потребує реалізація заходів щодо проведення антинікотинової інформаційно-освітньої профілактичної роботи серед учнівської та студентської молоді, її батьків та працівників навчальних закладів.

Також важливо залучати молодь до громадського контролю за дотриманням нормативних актів та впровадження програм, спрямованих на підтримку здорового способу життя, зокрема щодо заборони продажу тютюнових виробів неповнолітнім, куріння в громадських місцях тощо. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter