Українська правозахисниця отримала престижну премію

Дата: 25 Лютого 2016
A+ A- Підписатися

Українська правозахисниця Олександра Матвійчук отримала премію Democracy Defender Award-2016 “винятковий внесок у просування демократії та захисту прав людини”.

Вручення відбулось на полях Парламентської Асамблеї ОБСЄ.

Олександра Матвійчук нагадала делегатам, що необхідно негайно звільнити заручників на окупованому Донбасі. 

Правозахисниця заявила, що учасникам нормандського формату треба “повернути права людини на стіл мінських переговорів”. Вони повинні дати чіткий сигнал Росії та підконтрольним їй штучним “донбаським республікам”, що ніколи не буде амністії для людей, які вчиняли воєнні злочини, які винні у смерті пасажирів малайзійського Боїнга, які причетні до організації системи викрадень та катувань цивільних людей. 

На її думку, не може навіть говорити про вибори, допоки на окупованих територіях не забезпечать реальний захист прав людини. 

Вона також нагадала про необхідність постійної міжнародної присутності в окупованому Криму, де тільки за останній час за політичними мотивами заарештовали ще 4-ри людини, подали в суд прокурорський позов для заборони Меджлісу, і де люди, які зазнають постійних обшуків, вже вимушені навіть спати одягненими.

Нагороду вручала Жанна Нємцова, старша донька відомого російського опозиціонера Бориса Нємцова, вбитого на Великому Москворецькому мості рік тому.

Ініціатива присудження премії належить 17-тьом делегаціям ОБСЄ, зокрема Канаді, Данії, Чорногорії, Нідерландів, Швеції, Швейцарії, Великій Британії, США та інших.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter