Українці зможуть пропонувати, які саме державні дані оприлюднювати

Дата: 27 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

Тепер кожен громадянин може запропонувати зробити відкритою ту чи іншу інформацію на Національному порталі відкритих даних.

Як повідомляє газета “Закон і бізнес“, пропозиції щодо державного відкриття тих чи інших державних даних щомісячно розглядатимуться робочою групою з відкритих даних.

Запропонувати набір даних можна за посиланням.

Пропозиції будуть додаватися до тексту Постанови Кабінету Міністрів, що регулює перелік даних, обов’язкових до оприлюднення у відкритій формі. При цьому від користувачів сервісу вимагається аргументація, чому саме такі дані потрібно регулярно оприлюднювати.

Протягом серпня в рамках виконання Закону “Про внесення змін до деяких законів України щодо доступу до публічної інформації у формі відкритих даних” всі центральні органи виконавчої влади внесли пропозиції щодо наборів даних та реєстрів, які будуть відкриті в першу чергу. Тепер таку можливість отримала і громадськість.

“Тепер будь-яка людина чи бізнес можуть не писати регулярні запити, а просто запропонувати автоматичну публікацію інформації на порталі та на регулярній основі. Громадськість та ринковий попит мають визначати, які дані треба збирати, зберігати та відкривати, а держава – максимально сприяти цьому суспільному запиту”, – зазначив радник прем’єр-міністра України Денис Гурський.

Нагадаємо, президент України підписав закон про електронні петиції, згідно з яким для розгляду петиції органами влади потрібно за 3 місяці зібрати 25 000 підписів громадян.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter