Українці заплатять 9 тисяч євро за тортури міліції над харків’янином

Дата: 29 Червня 2016
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) підтвердив порушення права харків’янина Сергія Ушакова на справедливий суд і на незастосування тортур.

Чоловіка звинуватили у вбивстві в 2008 році. Тоді міліціонери знайшли тіло пенсіонера, з яким у підозрюваного був майновий спір.

Сергій Ушаков стверджує, що його самого і його дружину правоохоронці катували цілу ніч.

Адвокат Харківської правозахисної групи Геннадій Токарєв зізнається, що йому було зле, коли прочитали детальний опис тортур.

“Я весь час всім цим займаюся, навіть мені було важко читати такий опис. Це енциклопедія і технологія тортур, ну все відомі фахівцям ці методи – слоник, протигаз, це все було використано в одному цьому епізоді, справі. Зрештою від нього отримали зізнання”, – цитує Геннадія Токарєва АТН.

Через сліди побоїв прокуратура повірила Ушакову, кажуть правозахисники. Чоловіка звільнили з-під варти, до нього приставили охорону, а стосовно правоохоронців, які його затримували, відкрили кримінальне провадження.

Однак, як повідомляє ЗМІ, в професійне свято правоохоронці увірвалися в прокуратуру, силою забрали Ушакова, який давав свідчення, привели в райвідділ і почали вимагати написати заяву про те, що він, нібито, не має до них претензій. Зараз в прокуратурі не коментують, чому тоді вони не відреагували на дії міліції. Сергію Ушакову суд все ж таки виніс обвинувальний вирок – 14 років позбавлення волі.

Європейський суд з прав людини присудив 9 тисяч євро компенсації з правом перегляду кримінальної справи.

Геннадій Токарев говорить, що так і не вдалося домогтися покарання для міліціонерів, які катували чоловіка.

За його даними, один з оперативників, який знущався на Ушаковим і раніше вже проходив обвинувачуваним у такій справі, зараз продовжує працювати в харківській поліції.

Правозахисник сумнівається, що найближчим часом проблема катувань в Україні буде викоренена. Свідчення тому, недавнє затримання бійців “Торнадо”, які були явно побиті під час взяття під варту.

Раніше повідомлялося, що ЄСПЛ присудив Україні виплатити 3 тисяч євро компенсації моральної шкоди укладеним Анатолію Кривошею через грубе порушення його прав під час слідства.

Нагадаємо, українські правозахисники сумніваються у законності вироків близько сотні довічно засуджених громадян України. Вони вимагають від Верховної Ради ухвалити законопроект №2033а, який дозволить апеляційним судам переглянути такі вироки.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter