Українці з Криму і Донбасу мають отримувати бiометричні паспорти без обмежень – правозахисники

Дата: 19 Травня 2017
A+ A- Підписатися

Громадяни України з Криму і Донбасу мають отримувати бiометричні паспорти без обмежень.

На цьому наголошуються у роз’ясненні Кримської правозахисної групи.

“Нагадуємо, що окуповані території України відповідно до Закону України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” та Закону України “Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції” є територією України, на яку поширюється дія Конституції та законів України”, – йдеться у повідомленні.

У КПГ зазначають, що приводом для роз’яснення став виступ президента України Петра Порошенко у  програмі “Свобода слова” на телеканалі ICTV 15 травня. При обговоренні питання безвізового режиму він висловив позицію, що у громадян України, які залишились на окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та непідконтрольних територіях Донбасу, виникатимуть труднощі в отриманні біометричного паспорту  для виїзду за кордон.

“Свою позицію президент обґрунтував, у тому числі, отриманням документів, що посвідчують особу, які видані незаконно утвореними органами Російської Федерації та так званих “ЛНР” та “ДНР”. Але такі висловлювання суперечать Конституції та законодавству України, носять дискримінаційний характер стосовно осіб, що залишись на непідконтрольних Україні територіях, викликають напругу у суспільстві”, – зазначають у КПГ.

В організації нагадують, що Законом України “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України” встановлено, що примусове автоматичне набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Російської Федерації не визнається Україною та не є підставою для втрати громадянства України. У документах Ради Європи, Євросоюзу, ООН, ОБСЄ дії РФ з “паспортизації” громадян України в Криму визнані примусом до громадянства.

Таким чином, громадяни України, які залишились у Криму та на Донбасі, мають таке ж право, як і всі інші, на отримання документів для виїзду за кордон. Вони залишаються громадянами України, крім випадків, коли в установленому законами України порядку відмовилися від українського громадянства.

Порядок видачі паспортів для виїзду за кордон визначається постановою Кабінету Міністрів України від 7 травня 2014 р. №152 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон”, відповідно до якої кожен громадянин України має право на отримання паспорта для виїзду за кордон.

Вказаним Порядком встановлено, що для отримання паспорта для виїзду за кордон у разі тимчасового виїзду за кордон особа подає:

заяву-анкету;

паспорт громадянина України (для осіб, що досягли 14-річного віку);

свідоцтво про народження (у разі оформлення паспорта для виїзду за кордон вперше особі, що не досягла 14-річного віку);

відповідні документи з відміткою банку про здійснення встановлених законодавством платежів (консульського збору) або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів (консульського збору);

у разі оформлення паспорта особі, що не досягла дванадцятирічного віку, або особі, яка не може пересуватись самостійно у зв’язку із тривалим розладом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікувального закладу, може бути подано дві кольорові фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметри та одну фотокартку розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення відцифрованого зображення особи шляхом сканування.

Перелік документів, необхідних для отримання паспорту, є вичерпним. Таким чином, окремих вимог або обмежень щодо громадян України, які залишились на окупованій території АР Крим та м. Севастополя та непідконтрольних територіях Донбасу, немає.

Громадянам України, які звертаються за паспортом для виїзду за кордон, необхідно звернути увагу на паспорт громадянина України (“внутрішній” паспорт). Паспорт повинен бути дійсним, тобто мати відповідні фотографії при досягненні 25- та 45-річного віку, не мати записів, що не передбачені законодавчими актами України, відповідати нормам чинного законодавства.

Також вичерпним є й перелік підстав для відмови у видачі паспорту. І цей перелік не містить такої підстави для відмови як реєстрація місця проживання на тимчасово окупованій території України або в зоні проведення АТО.

Таким чином, у випадку відмови у видачі біометричного паспорту для виїзду за кордон, необхідно вимагати письмової відмови, після чого звертатись до суду у порядку адміністративного судочинства про визнання дій органів державної міграційної служби або інших органів протиправними.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter