Українці петицією закликають президента оновити суддівський корпус за прикладом поліції

Дата: 10 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

На сторінці президента України з’явилась електронна петиція, якою громадяни закликають Петра Порошенка оновити суддівський корпус шляхом відкритого конкурсу та усунути політичний вплив від суддів.

“Рівень довіри суспільства до суду є вкрай низьким. Суспільство вимагає рішучих дій щодо оновлення суддівського корпусу. Успішним прикладом оновлення є нова патрульна поліція, і подібний підхід повинен бути застосований також до суддів”, – йдеться у петиції.

Її автор – суддя Вінницького окружного адмінсуду Михайло Жернаков переконаний, що єдиний ефективний спосіб очищення судової влади – це створення нової системи судів і оголошення прозорого конкурсу на всі суддівські посади. Він пропонує президентові запровадити відповідні зміни до Конституції України.

“Оцінювати відповідність кандидатів (як чинних суддів, так й інших кандидатів на посаду судді) за критеріями доброчесності, бездоганної репутації і здатності здійснювати правосуддя на захист прав людини має незалежна тимчасова комісія, створена з правників з бездоганною репутацією, до яких є повна довіра у суспільстві”, – закликають підписанти петиції.

Вони також наполягають на повному усуненні політичного впливу на суддів України.

Станом на 10 вересня петицію підписали понад 400 громадян. Президент України розглядає електронні петиції, які зберуть не менше 25 000 підписів протягом не більше трьох місяців з дня її оприлюднення.

Нагадаємо, експерти заявили, що всупереч висновкам Венеціанської комісії проект змін до Конституції у частині правосуддя зберігає багаторівневу і заплутану судову систему, не передбачає оновлення суддівського корпусу і посилює залежність суддів від політичних органів, зокрема від президента.

Згідно з результатами соцопитування Фонду “Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва”, судам довіряють лише 9% опитаних українців.

Раніше голова Вищого господарського суду України Богдан Львов закликав громадян скаржитись до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС), адже відсутність скарг унеможливлює вдалий відбір суддів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter