Українці отримають інноваційне лікування гепатиту С в рамках міжнародного проекту

Дата: 28 Липня 2017
A+ A- Підписатися

Протягом наступних трьох років більше 8 тисяч українців зможуть пройти тест на гепатит С та ВІЛ, а також 4 тисячі хворих зможуть отримувати для лікування інноваційні препарати Софосбувір та Ледіспавір. Така мета першого демонстраційного проекту з тестування та лікування гепатиту С в Україні.

Про це повідомили представники МОЗ та міжнародних організацій під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченому Всесвітньому дню боротьби з гепатитом. 

Як зазначили учасники брифінгу, першими до проекту залучать 800 “найважчих” пацієнтів, із подвійною та потрійною патологією – поєднанням ВІЛ, гепатиту і туберкульозу.

“За результатами перших місяців нашого проекту ми будемо коригувати можливість доступу до лікування розширеного кола пацієнтів з гепатитами”, – сказала Наталія Нізова, директор Центру громадського здоров’я МОЗ України. Бажаючі отримати лікування можуть звертатися за інформацією до Центру громадського здоров’я.

“У рамках проекту лікування зможуть отримати чотири тисячі пацієнтів. І, що навіть більш важливо, можна буде розрахувати, які кошти необхідні та як масштабувати проект, для того, щоб ці ліки були доступними по всій країні. Я вітаю цей крок EQUIP та українського уряду, адже він зробить ці рятівні ліки більш доступними для тих, хто потребує їх”, – заявила Карен Роблі, виконуюча обов’язки заступника керівника місії Посольства США в Україні.

На брифінгу було оголошена статистика по захворюваності і лікуванню гепатиту в Україні.

Так, станом на червень 2017 року, у рамках програм міжнародної допомоги 1770 українців отримували високоефективне лікування від вірусного гепатиту С.

Але, за оцінками ВООЗ, реальна кількість хворих на гепатит С в Україні може сягати до 5% населення – більше двох мільйонів.

“Зважаючи на ці цифри, доступ до високоефективних ліків від гепатиту С залишається обмеженим. Ми вважаємо, що у сучасному світі все настільки взаємопов’язано, що ми не можемо впоратися із викликами поодинці. Ми бачимо політичну волю і бажання усіх партнерів разом працювати над цією проблемою. Нам потрібно об’єднатися і спільно взяти на себе відповідальність, проявити нашу людяність і застосувати наявні знання, для того, щоби ще за нашого життя застати покоління, вільне від гепатиту”, – заявила доктор Тембі Ксулу, керівник програми EQUIP.

Наталя Нізова у свою чергу заначила, що міністерство працює із проектом EQUIP для того, щоб перейти від пілотного проекту до сталих послуг, за які буде відповідати держава.

Вона зазначила, що завдяки співпраці з міжнародними партнерами вдалося зареєструвати і придбати якісні ліки за цінами, в декілька разів нижчими, ніж у минулому році.

Олексій Бобрик, технічний радник з ВІЛ, туберкульозу та вірусного гепатиту в Українському регіональному офісі ВООЗ, нагадав, що у червні на запрошення МОЗ відбулася спільна місія ВООЗ та американських центрів з контролю за захворюваністю, яка оцінила стан системи боротьби з вірусними гепатитами в Україні.

“За результатами місії до кінця літа-початку вересня буде підготовлена доповідь, на основі якої країна зможе розробити план дій з елімінації вірусних гепатитів. З боку ВООЗ, ми обіцяємо і далі надавати технічну підтримку і сподіваємося, що Україна стане зразком для інших країн”, – зазначив він.

Проект впроваджується Агентством США з міжнародного розвитку, Консорціумом EQUIP (організація, яка займається інноваційною профілактикою та лікуванням ВІЛ та супутніх захворювань та створення каналів для доступного  медичного обслуговування у всьому світі), Центром громадського здоров’я, Міністерством охорони здоров’я України у співпраці з БФ “Альянс громадського здоров’я”.

Як йдеться у публікації на Українській правді “Тиха епідемія. Як (не)лікують гепатит С в Україні”, до 2015 року в Україні застосовували для лікування терапію, яка коштувала приблизно 12 тисяч доларів, включала пегільований інтерферон у поєднанні з противірусним препаратом рибавірином, супроводжувалася страшними побічними ефектами, тривала рік та лише на 50% віщувала одужання.

Водночас у світі вже кілька років впроваджені протоколи лікування софосбувіром у поєднанні із даклатасвіром, ледіпасвіром та велпатасвіром. Це лікування коштує значно дешевше, має менше побічних ефектів та є більш ефективним.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter