Україна заплатить 90 тисяч євро суддям за неправомірне звільнення — Європейський суд

Дата: 03 Лютого 2017
A+ A- Підписатися

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав звільнення 18 українських суддів таким, що порушує Конвенцію про захист прав людини і основних свобод. Суд зобов’язав Україну виплатити їм компенсації у розмірі 89 600 євро.

Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ від 19 січня 2017 року № 5114/09 у справі “Куликов та інші проти України”, передає “Закон і Бізнес”.

До Страсбургу звернулися 18 українських суддів, щодо яких в період з 2004 по 2012 роки Вища рада юстиції подала у парламент рекомендації про звільнення із посад за порушення суддівської присяги.

Після звільнення суддів Верховною Радою, національні суди визнали правомірність їхнього звільнення. Однак ЄСПЛ встановив порушення Україною права на справедливий суд (статті 6) та права на повагу до приватного і сімейного життя (статті 8) Конвенції про захист прав людини і основних свобод.

ЄСПЛ ухвалив рішення по таких суддях: Андрій Куликов (Дніпро), Володимир Корзаченко (Обухів), Олег Бачун (Київ), Сергій Конякін (Голованівськ), Людмила Стасовська (Кам’янське), Петро Ковзель (Київ), Кирило Кормушин (Київ), Лілія Васіна (Дніпро), Ігор Бараненко (Київ), Ігор Бондаренко (Бориспіль), Ніна Бабич (Київ), Олександр Роздобудько (Березань), Лідія Токар (Вінниця), Олександр Шкіндер (Генічеськ), Олександр Вольвенко (Генічеськ), Юрій Стребков (Генічеськ), Геннадій Неминущий (Слов’янськ) та Наталя Середня (Кривий ріг).  

Згідно рішення ЄСПЛ, Україна має виплатити компенсацію за матеріальні збитки, моральну шкоду та судові витрати у загальному розмірі 89 600 євро 14 суддям відповідно до рішень по кожному з них.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter