Україна займає перше місце в Європі за кількістю самогубств – правозахисник

Дата: 19 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

Україна займає перше місце в Європі за кількістю самогубств – це 22 випадки на 100 тисяч населення.

Про це сьогодні заявив представник Коаліції проти катувань, правозахисник Євген Захаров під час презентації альтернативних доповідей в рамках Універсального періодичного огляду, передає кореспондентка Центру інформації про права людини.

За словами Захарова, в Україні зберігається стійка тенденція переважання смертності над народжуваністю.

“Україна займає перше місце в Європі за кількістю самогубств – 22 випадки на 100 тисяч населення. А в установах виконання покарань значно більше – 66 на 100 тис. Смертність у місцях позбавлення волі значно вища, ніж могла би бути”, – прокоментував Євген Захаров.

У доповіді Коаліції правозахисних організацій “Проти катувань” правозахисники надають коментар психологів з приводу високої кількості самогубств. Психологи пояснюють, що українці вже третій рік живуть в складній обстановці. Військовий конфлікт на сході України, інфляція, безробіття, мізерні пенсії, відсутність медичної допомоги викликають у людей депресію і штовхають на самогубство.
 
АЛЬТЕРНАТИВНІ ЗВІТИ УПО за посиланням ТУТ.

Водночас, про високу смертність у СІЗО говорить також представниця Секретаріату Уповноваженого з прав людини Олена Смірнова.

“Ми, відвідуючи місця несвободи, завжди звертаємо увагу на те, що умови тримання мають відповідати європейським стандартам. Однак з’явилися інші тривожні сигнали. Йдеться про низку смертей у СІЗО. Тож ми маємо говорити не лише про умови тримання, а й про безпеку тримання, дотримання положень Європейської конвенції з прав людини”, – заявила Смірнова.

Олена Смірнова також підкреслила, що в результаті реформи Пенітенціарної служби спливла низка інших проблем, пов’язаних з місцями несвободи, на які уряд не може не звертати увагу.

Універсальний періодичний огляд (УПО) – це найбільший світовий моніторинговий механізм за дотриманням прав людини, у рамках якого кожна країна-член ООН мусить звітувати перед іншими країнами і отримувати критичну оцінку свого звіту. Це нова система моніторингу прав людини Ради ООН з прав людини. Вона спрямована на покращення ситуації з правами людини в кожній зі 193 країн, що входять до ООН. У рамках цієї ініціативи держави-члени ООН безпосередньо перевіряють одна одну на предмет дотримання прав людини.

Минулого разу Україну звітувала в 2012 році в Женеві. Тоді наша держава отримала 145 рекомендацій. З них Україна прийняла до уваги 115 рекомендацій, ще 3 рекомендації частково.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter