Україна внесла в ООН проект резолюції про права людини в Криму

Дата: 09 Листопада 2016
A+ A- Підписатися

Україна 8 листопада винесла на розгляд Третього комітету 71-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН проект резолюції про стану в сфері прав людини в Криму і Севастополі.

“Я маю честь представити проект резолюції “Стан в сфері прав людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополі”. Проект резолюції базується на Загальній декларації прав людини, міжнародних договорах з прав людини та інших відповідних міжнародних документах і деклараціях”, – цитує Центр новин ООН слова представника України Володимира Єльченка.

За його словами, співавторами проекту резолюції виступили 38 делегацій.

У документі пропонується засудити “утискання прав людини, дискримінаційні заходи і практику щодо жителів тимчасово окупованого Криму, в тому числі кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп, з боку російських окупаційних властей”.

У проекті міститься прохання до Генерального секретаря ООН вивчити шляхи і засоби, які “дають змогу забезпечити безпечний і безперешкодний доступ до Криму існуючим регіональним і міжнародним механізмам зі спостереження за ситуацією з правами людини”.

У преамбулі проекту йдеться про засудження “тимчасової окупації Російською Федерацією частини території України – Автономної Республіки Крим та міста Севастополя” і підтверджується “невизнання її анексії”.

Представник Росії Євген Загайнов заявив, що “проект є однобоким, необ’єктивним і упередженим”, і російська делегація не голосуватиме за проект резолюції.

Нагадаємо, що Третій комітет займається соціальною та гуманітарною тематикою. У його порядку денному домінують пункти, пов’язані із захистом прав людини.

В роботі всіх шести основних комітетів ООН беруть участь всі країни-члени Генеральної Асамблеї ООН –  представники 193 держав, а також спостерігачі від держави Палестина і від Святого престолу (Ватикану).

Проекти резолюцій і рішень, які готуються і приймаються в комітетах консенсусом або шляхом голосування, потім передаються для їх остаточного затвердження на пленарних засіданнях Асамблеї. Як правило, на пленарних засіданнях проекти резолюцій, прийняті в головних комітетах, затверджуються без істотних змін і приблизно з тими ж результатами голосування.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter