Україна винна більше мільярда за рішеннями Європейського суду

Дата: 23 Червня 2015
A+ A- Підписатися

На даний час очікують виконання 74 рішення Європейського суду, сума виплат за якими становить більше 1 мільярда гривень.

Про це розповів у інтерв’ю виданню “Закон і бізнес” заступник міністра юстиції Сергій Шкляр.

За його словами, невиконання рішень європейських інституцій – велика проблема, яку Україні доведеться розв’язувати. Зараз у провадженні відділу примусового виконання рішень департаменту державної виконавчої служби перебуває 74 рішення ЄСПЛ, які включають 1811 проваджень.

Сума виплат, які мають бути проведені за провадженнями, відкритими за рішеннями ЄСПЛ, становить понад 1 млрд. грн. Якщо бути точним — 1 001 668 545 грн.“, – зазначив заступник міністра.

Відповідно до чинного законодавства виплата має бути здійснена протягом 3 місяців з моменту набуття рішенням статусу остаточного або у строк, що прямо передбачений у рішенні.
 
Заступник міністра зазначив, що виконання рішень ЄСПЛ — це не лише грошові виплати. Часто Європейський суд постановляє вжити додаткові заходи індивідуального та загального характеру стосовно скаржника, не роз’яснюючи, що під цим слід розуміти.
 
Процес виплат може тривати тижні й навіть місяці, залежно від низки факторів, таких, як отримання від заявника необхідної інформації, узгодження виплат із загальними бухгалтерськими правилами, технічні затримки, властиві банківським транс­акціям тощо.

У випадку порушення строку виплати нараховується пеня, а службові особи за неналежне виконання рішення можуть бути притягнуті до адміністративної, цивільної та кримінальної відповідальності. Ті, хто не задоволений виконанням рішення, має право на захист своїх інтересів у суді.

Нагадаємо, Українська Гельсінська спілка з прав людини на своєму офіційному сайті оприлюднила рекомендації для уряду, які зроблять можливим виконання в Україні рішень Європейського суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter