Україна просить Росію приєднатися до пошуку зниклих безвісти в ОРДЛО

Дата: 27 Жовтня 2017
A+ A- Підписатися

Українські представники гуманітарної підгрупи закликали Росію приєднатися до пошуку всіх зниклих безвісти та ідентифікації загиблих на окупованих територіях.

Про це написала на своїй сторінці у мережі Facebook представниця України в тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко

“Ми закликаємо Росію доєднатися до створення тристороннього механізму, Міжнародного комітету Червоного хреста і України задля негайного пошуку на окупованих територіях всіх зниклих безвісти та ідентифікації загиблих”, – зазначила Геращенко.

Окрім цього, українська сторона вимагає від незаконних збройних формувань допустити представників Червоного Хреста до бранців, аби ті змогли обстежити та надати їм медичну допомогу. 

Росія не відреагувала на пропозицію України. 

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) вказує на відсутність зрушень у визначенні місцезнаходження сотень зниклих безвісти через збройний конфлікт. 

СТАТИСТИКА

Точна кількість зниклих лишається невідомою. УВКПЛ з посиланням на відкриту базу даних Нацполіції повідомляє про 1 476 зниклих безвісти у зоні конфлікту. Ці дані відносяться до періоду із середини квітня 2014 року по 15 серпня 2017 року.

Однак статистика Нацполіції для Громадської платформи моніторингу імплементації Нацстратегії у сфері прав людини, показує, що кількість порушених справ значно більше, ніж зниклих людей із бази Нацполіції. 

Особа, яка називає себе “уповноваженим з прав людини” незаконного збройного формування Донеччини наводить дані про 509 зниклих. В ООН вважають, що ці цифри відображають лише кількість звернень для розшуку зниклих безвісти.

В ООН також припускають, що багато з тих, хто вважається зниклими безвісти, можуть бути загиблими, а їх тіла було або не знайдено, або не ідентифіковано.

УВКПЛ не виключає, що окремі зниклі можуть бути живими та таємно утримуватися під вартою без зв’язку із зовнішнім світом як на підконтрольній Києву території, так і на території, яку контролюють незаконні збройні формування

ДІЇ УКРАЇНИ

Ухвалена президентом Нацстратегія з прав людини зобов’язує негайно вносити до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про зникнення, викрадення або потрапляння в полон громадян. Окрім цього стратегія зобов’язує правоохоронців організовувати відбір зразків біологічного походження у близьких людей таких громадян, призначати молекулярно-генетичну експертизу та розкривати кримінальні правопорушення. 

У МВС кажуть, аби вдосконалити роботу у цьому напрямку створили доручення Нацполіції “Про вдосконалення роботи з розслідування фактів зникнення безвісти та викрадення громадян, ідентифікації невпізнаних трупів, виявлених на території проведення АТО”. 

“Крім того, Головна військова прокуратура розглянула лист Нацполіції про орієнтування слідчих військових прокуратур та СБУ на обов’язкове направлення до Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (ДНДЕЦК) МВС копій висновків молекулярно-генетичних експертиз, якими встановлено ДНК-профілі загиблих в зоні АТО. Такі дані поміщуються в Центральний облік генетичних ознак людини (ЦОГОЛ) та перевіряються, чи збігаються з ДНК-профілями родичів безвісти зниклих осіб”, — повідомляють в МВС.

Також у відомстві нагадують, що при СБУ створили Об’єднаний центр з координації пошуку звільнення незаконно позбавлених волі осіб, заручників та встановлення місцезнаходження безвісти зниклих у районі АТО. Цей центр координує роботу СБУ, МВС, Міноборони, Збройних Сил України, Нацгвардії, Нацполіції, Державної прикордонної служби, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та за згодою громадських об’єднань і фізичних осіб. 

Окрім цього в МВС вказують на пункт 6 розділу XVII Інструкції про організацію оперативно-розшукової діяльності та негласної роботи оперативними підрозділами Нацполіції. Цей документ зобов’язує оперативних працівників упродовж доби заповнити та надати до інформаційного підрозділу облікові документи на розшукувану особу з позначкою “Без заведення ОРС”. Таку дію вони мають зробити як тільки надходять матеріали на оголошення в розшук людей, які переховуються від органів влади, досудового розслідування, прокуратури, суду та заяв і повідомлень про безвісти зниклих.
 
“В подальшому організація розшуку здійснюється згідно Інструкції з організації розшуку підозрюваних, обвинувачених (підсудних) осіб, які ухиляються від відбування кримінального покарання, безвісно зниклих осіб та встановлення осіб невпізнаних трупів, затвердженою наказом МВС від 05. 01. 2005 г. № 3дск”, – повідомляють у МВС.
 
Також задля цілей заходу Нацстратегії у Нацполіції розробили наказ № 88 “Про забезпечення ефективності розшукової роботи підрозділів кримінальної поліції”. Він вимагає вносити до ІІПС факти безвісного зникнення громадян та проводити першочергові заходи з їх розшуку.  

В ООН переконані, що обмін даними судово-медичних експертиз та іншою інформацією про зниклих між Києвом та незаконними збройними формуваннями на Донеччини та Луганщині допомогло б ідентифікувати деяких людей, останки яких зберігаються в моргах або були поховані як неопізнані.

“Це могло б полегшити страждання родичів, які потерпають від відсутності інформації про долю їхніх близьких”, — коментують укладачі 19-ї доповіді ООН про ситуацію з правами людини в Україні.

ДНК-профілювання людських залишків і родичів зниклих безвісти, вже почали проводити у Донецьку. Однак у Луганську ця практика досі не запроваджена, повідомляють в ООН.

Центр інформації про права людини для “Правового простору”

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter