Україна підтримає ідею обмеження права вето для членів Радбезу ООН

Дата: 25 Вересня 2015
A+ A- Підписатися

Франція і Мексика пропонують обмежити використання права вето у випадках злочинів проти людяності.

Як повідомляють “Українські новини“, речник Міністерства закордонних справ Мар’яна Беца на брифінгу заявила, що міністерство розраховує на підтримку країнами-учасницями 70-й сесії Генеральної асамблеї Організації Об’єднаних Націй ініціативи Франції та Мексики з обмеження використання права вето постійними членами Ради безпеки ООН.

Спільна декларація Франції та Мексики (про обмеження використання права вето при розгляді ситуацій, які мають ознаки злочинів проти людяності, військових злочинів і геноциду) буде представлена ​​міністрами двох країн під час засідання 30 вересня у Нью-Йорку, де очікується значна підтримка з боку країн-членів“, – сказала вона.

Беца повідомила, що Україна приєдналася до розробки декларації, і українська делегація має намір вжити всіх можливих заходів для обрання України непостійним членом Радбезу ООН на 2016-2017 роки.

Як повідомляло агентство, президент України Петро Порошенко має намір в рамках Генасамблеї ООН обговорити можливість обмеження використання права вето членами Радбезу. 67 країн вже підтримали ініціативу блокування права вето в Радбезі ООН у випадках конфліктів, які набувають особливої жорстокості.

Нагадаємо, постійний представник США в ООН Саманта Пауер заявила, що часте використання Росією права вето в Раді безпеки ООН ставить під загрозу легітимність міжнародного органу. За її словами, якщо це продовжуватиметься і не тільки у випадках Сирії та України, США та інші країни-однодумці можуть втратити довіру до Радбезу ООН і почати діяти самостійно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter