Україна не справляється з дотриманням прав людини – Human Rights Watch

Дата: 19 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Українська влада відмовилася від важливих обіцянок щодо прав людини протягом 2017 року.

Про це йдеться у звіті “Ситуація в світі 2018: боротьба за права стає успішною”організації Human Rights Watch.

Таня Купер

“У минулому році Київ розглядав своє правозахисне зобов’язання так, ніби воно було необов’язковим”, – сказала дослідниця Human Rights Watch щодо України Таня Купер.

У звіті зазначається, що за останні місяці уряд України зробив кілька кроків, щоб обмежити свободу вираження поглядів, свободу засобів масової інформації та свободу об’єднань, пояснюючи свої дії необхідністю протистояти російській військовій агресії на сході України та антиукраїнській пропаганді.

“У березні український уряд ухвалив законодавство про введення кримінальних штрафів антикорупційним активістам, якщо вони не повідомляють публічно про свої активи. У липні президент Петро Порошенко запропонував законопроекти про запровадження надмірних публічних вимог до електронного декларування для всіх неприбуткових організацій”, – розповідають в організації.

Крім того, у звіті наголошують, що влада майже нікого не притягнула до відповідальності за катування під вартою, незаконне затримання та інші порушення, пов’язані із збройними конфліктами.

“Керівництво Служби безпеки України заперечувало свою відповідальність за таємне затримання та насильницькі зникнення, незважаючи на численні, добре задокументовані твердження колишніх затриманих. Розслідування цих проявів військовим прокурором не дало суттєвих результатів”, – стверджують у Human Rights Watch.

Також у звіті згадали про невтішні результати щодо розслідування та покарання винних у вбивствах під час Майдану у 2014 році та під час масових заворушень в Одесі.

18 січня організація Human Rights Watch опублікувала дослідження, в якому оцінила ситуацію з дотримання прав людини в 90 країнах світу. Аналізу ситуації в Росії та країнах колишнього СРСР в доповіді відведено понад 70 сторінок.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter