Україна може зупинити будівництво Керченського мосту, але не робить цього – експерти

Дата: 18 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Україна має щонайменше три механізми міжнародного права для припинення будівництва Росією Керченського мосту.

Однак влада їх не використовує, заявляють експерти: адвокат, спеціаліст з морського права Денис Рабомізо та юрист Регіонального центру з прав людини, фахівець з міжнародного публічного права Віталій Набухотний. 

Перший механізм – це отримання консультативного висновку Міжнародного Суду ООН, який розташований в Гаазі. Запросити такий консультативний висновок може, наприклад, Генеральна Асамблея ООН шляхом голосування і прийняттям рішення про запит простою більшістю голосів. Іншим інструментом передачі запиту може бути така спеціалізована установа ООН як Міжнародна морська організація.

“Для використання цього механізму Україна має провести виважену дипломатичну кампанію, що є звичною справою у практиці держав, які виносять певні ініціативи на міжнародному рівні”, – заявив Віталій Набухотний. 

За його словами, незважаючи на те, що консультативні висновки Міжнародного Суду ООН не носять юридично обов’язкового характеру, вони є досить авторитетними документами в міжнародному праві. 

“Наявність такого висновку буде серйозною перевагою для планування подальшої стратегії повернення Криму для України в цілому, а не лише в контексті конкретної ситуації по Керченській протоці”, – додав він.

Другий механізм – це ad hoc арбітраж. Йдеться про створення спеціального суду та ініціювання розгляду справи за позовом України до Росії, оскільки будівництво мосту через Керченську протоку може, щонайменше, призвести до обмеження свободи судноплавства та спричинити значну шкоду морському середовищу. Створення такого суду можливе відповідно до Конвенції з морського права 1982 року.

“Для цього Україні потрібно перш за все розпочати процедуру обміну думками щодо врегулювання спору за допомогою перемовин або іншими мирними засобами. Така процедура є обов’язковою для сторін спору. Якщо позитивного результату не буде – наша держава може розпочати процедуру утворення арбітражу”, – стверджує Денис Рабомізо.

А поки рішення не буде винесене по суті, юристи пропонують одночасно запустити третій механізм – застосування тимчасових заходів забезпечувального характеру. Тобто припис припинити будівництво мосту, доки рішення не буде винесене по суті. Такі заходи може накласти Міжнародний трибунал з морського права, що розташований в Гамбурзі.

“Якщо Україна та Росія не зможуть домовитися протягом двох тижнів з часу подачі прохання про тимчасові заходи, що є найбільш очікуваним результатом, цей трибунал зобов’яже Росію призупинити будівництво мосту, поки питання не буде вирішене по суті компетентним судом або арбітражем”, – прокоментував Денис Рабомізо.

Юристи наголошують, що Україна повинна негайно задіяти всі три механізми одночасно, щоб зупинити агресора, адже часу лишається мало: Росія активно будує міст і планує закінчити його вже у 2018 році.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter