Україна може довести вину Росії у Міжнародному кримінальному суді – дипломат

Дата: 20 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Україна може довести причетність Росії до воєнних злочинів на Донбасі та в Криму.

Однак українська влада не докладає до цього зусиль, заявив Надзвичайний і Повноважний посол України, екс-представник України в Раді ООН з прав людини Володимир Василенко, передає “Преса України”.

За словами дипломата, довести провину Росії легко зможе кваліфікована група юристів, однак такої досі не існує. Генпрокуратура, вважає Василенко, не працює над цією проблемою.

“Підстави для звернення до Міжнародного кримінального суду в Гаазі є, і це звернення було. Але я не впевнений, що воно дасть ефект через бездіяльність української влади. Росія як країна, яка не ратифікувала Римський статут, не може звертатися до Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Але якщо громадяни цієї країни здійснили воєнні злочини на території іншої країни – якщо ця інша країна визнає юрисдикцію суду в Гаазі, – то тоді вони можуть бути притягнуті до відповідальності”, – пояснив дипломат.

Василенко вважає ганебним той факт, що в Україні досі немає органу, який би займався підготовкою консолідованої претензії України до Росії. 

“У консолідованій претензії повинен бути юридично доведений факт агресії, оцінені акти агресії, підраховані збитки, позначені воєнні злочини, які вчинили російські військовослужбовці. І цього не зроблено. У такому разі Україна формально повинна була б направити Росії відповідні вимоги і супровідну ноту. І одночасно документи потрібно було б поширити в ООН. Звичайно, РФ буде все заперечувати. У такому випадку потрібно передати цей спір щодо факту агресії в Міжнародний суд ООН. Це реальний юридичний шлях вирішення цього питання. Але український уряд цього не робить”, – резюмував Василенко.

На початку квітня у Міжнародному суді в Гаазі пройшло попереднє слухання справи про злочини російських військових в Україні. Проти бойовиків свідчили донеччани. Серед них пастор Олександр Хомченко, якого в Донецьку бойовики взяли в полон і катували, Ірина Довгань, яку обмотану українським прапором прив’язали до стовпа в Донецьку, і дали в руки табличку з написом “Вона вбиває наших дітей”, львівський студент Юрій Яценко, який просидів у російській в’язниці цілий рік. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter