Україна бачить у наркозалежних злочинців – експерти

Дата: 04 Березня 2016
A+ A- Підписатися

Наркополітика в Україні побудована таким чином, що споживання наркотиків завжди асоціюється з криміналом.

Про це заявляють експерти.

Зокрема, виконавчий директор фонду “Відродження” Євген Бистрицький зазначає, що будь-які розмови про наркополітику завжди стикаються з опором, в першу чергу, ментальним. Але питання доступу до допомоги (наприклад, до програм зменшення шкоди) – це питання людської гідності.

“Поняття гідності є фундаментальним. Людина мусить мати умови для збереження гідності. Це питання прав людини”, – говорить він.

Фото:www.sctimes.com

Професор Мішель Казачкін, представник Глобальної комісії з наркополітики, нагадує, що система кримінального переслідування споживачів наркотиків не лише не призвела до зменшення споживання, а і погіршила ситуацію.

“Політика заборони та переслідування – це не шлях до вирішення глобальної проблеми наркоспоживання. Репресивна парадигма зазнала поразки. Споживання наркотиків лише збільшується у світі. Наркотики дешевшають”, – говорить він.

Колишній очільник держслужби з контролю за наркотиками Володимир Тимошенко підтверджує, що правоохоронці бачать у споживачах злочинців та нерідко чатують на пацієнтів замісної підтримувальної терапії (ЗПТ, програма зменшення шкоди для наркозалежних) просто поблизу лікувальних закладів, щоб затримати їх.

“Шановні, ваша робота там, де наркодилери, а не там, де наркозалежні”, – звертається він до поліцейських, наголошуючи, що їхні методи рудиментарні.

Учасник програми ЗПТ та активіст Антон Басенко говорить, що з понад 300 тисяч споживачів наркотиків в Україні лише 8,5 тисяч людей отримали доступ до препаратів-замінників.

“Лише у місті Києві черга на замісну терапію 500-700 людей. Питання доступності програми не лише щодо місць, де вона надається, а і правил участі вже всередині самої системи. Хоча Україна і перейняла цей європейський досвід щодо програм зниження шкоди, але система досі чинить опір”, – говорить він.

Підтверджує це також інший пацієнт ЗПТ – Андрій Яровой. Він розповідає, що міжнародні донори виділяли для України гроші на 20 тисяч пацієнтів ЗПТ. Однак зараз отримують препарати менше половини з них.

“За всі роки не була донесена думка про програми зменшення шкоди, про їхню користь та їхню дешевизну. З самого початку впровадження цієї програми був шалений опір міліції”, – пригадує він. 

За даними фахівців, в Україні кожен 11 засуджений відбуває покарання за вживання та зберігання наркотиків. Держава витрачає багато коштів на переслідування споживачів заборонених речовин та їхнє утримання у в’язницях. Водночас у довготривалій перспективі це не призводить до вирішення проблеми з наркоспоживанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter