Україна анонсувала нове голосування по “Боїнгу” в Радбезі ООН

Дата: 31 Липня 2015
A+ A- Підписатися

У Раді безпеки ООН за два місяці можуть розглянути резолюцію у справі про падіння малайзійського “Боїнга” на Донбасі. Це стане можливим після оголошення результатів розслідування.

Про це в інтерв’ю “Associated Press” розповів міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає “Українська правда”.

“За два місяці в нас буде остаточний звіт (про результати розслідування – ред.), і що скаже через два місяці Росія? Ми, безумовно, спробуємо ще раз заручитися підтримкою всього світового співтовариства”, – сказав голова МЗС України.

Тим часом директор департаменту політики й комунікацій МЗС України Олексій Макєєв на “5 каналі” запевнив, що робота над створенням трибуналу триває попри вето Російської Федерації.

За його словами, зараз визначається форма трибуналу й те, “яким чином буде забезпечено торжество правосуддя“.

У четвер увечері перший віце-спікер парламенту Андрій Парубій в ефірі “5 каналу” заявив, що питання створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи літака “Малазійських авіаліній” буде перенесене на Генасамблею ООН.

“Звичайно немає сумнівів, що дане питання буде перенесене на Генасамблею ООН, де Росія вже не матиме права вето. Де вже можна буде 2/3 голосів приймати рішення. І у мене майже немає сумнівів, що це рішення буде ухвалене на Генасамблеї”, – сказав Андрій Парубій.

Політик переконаний, що провальне голосування за створення трибуналу дає підстави говорити про виключення Росії з Радбезу ООН.

Зараз Малайзія, Нідерланди, Австралія, Бельгія та Україна вивчають альтернативні варіанти, за допомогою яких можна було б встановити винних в авіакатастрофі, у тому числі подачу позовів до міжнародних і національних судів.

“Один з варіантів – це міжнародний трибунал за підтримки п’яти країн. Інший варіант вже обговорювався – це суд, заснований Генеральною Асамблеєю ООН”, – передає Reuters слова представника МЗС Нідерландів.

Також припускається, що третім варіантом стане процес у державних судах однієї із чотирьох країн, що втратили найбільшу кількість своїх громадян в авіакатастрофі.

Нагадаємо, 29 липня Росія заветувала проект резолюції Ради Безпеки ООН щодо створення міжнародного трибуналу з розслідування катастрофи малайзійського “Боїнга” над Донбасом. За документ проголосували 11 з 15-ти країн, що брали участь у голосуванні. Три країни – Китай, Ангола і Венесуела – утрималися.

Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура, розбився на Донеччині 17 липня 2014 року. Катастрофа забрала життя 298 людей, які перебували на борту літака. Україна підозрює, що літак збили бойовики за допомогою зенітного комплекса “Бук”, наданого російськими військовими. Росія це спростовує.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter