Ухвалено зміни до закону про Антикорупційне бюро

Дата: 12 Лютого 2015
A+ A- Підписатися

Парламентарі проголосували за зміни до закону про Антикорупційне бюро щодо призначення і звільнення його голови, процедури конфіскації майна чиновників тощо.

За відповідне рішення проголосували 247 народних депутатів, пише “Українська правда“.

Відтепер призначати директора бюро буде одноосібно президент з числа 2-3 кандидатів, яких запропонує комісія з відбору кандидатів. Звільнити очільника Бюро зможе як президент, так і парламент, але за результатами міжнародного аудиту, який проводитимуть три незалежні експерти –  від КМУ, ВРУ і президента.

Водночас голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін на своїй facebook-сторінці зазначив, що парламент цим рішенням фактично надав можливість політичного звільнення директора Антикорупційного Бюро, що серйозно зменшує позитивні моменти законпроекту. 

Шабунін пише:  “Зовнішній міжнародний аудит” – це 3 людини: один від КМУ, один від ВРУ і один від Президента. Цей аудит відбувається раз на рік і у разі його негативного висновку:

– ПРЕЗИДЕНТ може одноосібно звільнити Директора;

– ВРУ може простою більшістю зняти Директора;

Тобто за домовленістю Президента і Прем’єра можна в два кроки викинути Директора: 

1) двійко (з трьох) Президента і Прем’єра в “аудиті” організовує його негативний висновок.

2) Президент на основі висновку “аудиту” одноосібно звільняє Директора АнтикорБюро.

У когось є ілюзія, що Яценюк і Порошенко дадуть Директору протидіяти ВИЩІЙ політичній корупції?

Також парламент вніс зміни, згідно з якими можна буде конфісковувати майно посадовців, походження якого вони не зможуть пояснити.

Крім того, не матимуть дозволу працювати у бюро ті, хто працював у антикорупційних підрозділах останнім часом. 

Нагадаємо, раніше правозахисники заявили, що законопроект щодо діяльності Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Національного агенства з питань запобігання корупції передбачає внесення змін, які містять ризики суттєвих порушень прав людини. Про це йдеться у заяві, яку підписали п`ять правозахисних організацій: Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр інформації про права людини, Центр громадянської просвіти “Альменда”, Центр Громадянських Свобод, Харківська правозахисна група.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter