Угорщина оштрафувала Фейсбук на 4 млн доларів за обман користувачів

Дата: 09 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Угорське агентство з питань конкуренції оштрафувало компанію “Фейсбук” на 4 мільйони доларів за те, що вона нібито ввела в оману своїх користувачів в Угорщині, заявивши, що її послуги є безкоштовними.

Про це повідомляє “Дзеркало тижня” з посиланням на АР.

Агентство повідомило 6 грудня про накладення штрафу в розмірі 1,2 мільярда форинтів (4 млн доларів) – це найбільший в історії Угорщини штраф, пов’язаний з питанням захисту прав споживачів.

Антимонопольний орган зазначив, що Фейсбук розмістив на своїй домашній сторінці і в довідковому центрі такі слогани, як “Безкоштовно, і кожен може приєднатися”, стверджуючи, що його послуги є безоплатними.

Правда полягає в тому, вважає угорське агентство, що, тоді як користувачі не сплачували грошей, вони платили за користування соцмережею тим, що вона збирала і використовувала їхні дані, такі як споживчі уподобання, інтереси та звички.

Ця інформація дозволяла Фейсбуку продавати рекламні можливості своїм клієнтам, причому реклама потрапляла до споживачів через розміщення їх у публікаціях користувачів мережі.

Угорське агентство заявило, що повідомлення про безкоштовне використання фейсбука “відволікає увагу споживачів” від компенсації, яку вони забезпечують компанії, надаючи свої дані.

Агентство заявило, що розрахувало штраф на підставі не лише доходів компанії “Фейсбук” від реклами в Угорщині, а й того, що компанія внесла глобальні зміни в гасла про безкоштовні послуги.

Нагадаємо, наприкінці листопада міжнародна правозахисна організація Amnesty International виступила з доповіддю про те, що стеження за мільярдами користувачів, яке здійснюють платформи “Фейсбук” та “Гугл”, становить системну загрозу правам людини.

Організація закликала до радикального перетворення основної бізнес-моделі технологічних гігантів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter