Удари по телерадіовежах України: “Репортери без кордонів” подали скаргу на Росію до Міжнародного кримінального суду

Дата: 06 Березня 2022
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) подали скаргу до головного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) через удари російських військових по чотирьох радіо- і телевежах в Україні, які зафіксовані з 1 березня.

У повідомленні на сайті правозахисників такі дії росіян назвали військовим злочином.

Джерело: rsf.org

Через удари по радіо- та телевежах постраждало мовлення щонайменше 32 телеканалів і кількох десятків радіостанцій.

“Відтоді як Росія почала вторгнення в Україну 24 лютого, вона навмисно націлилася на телевізійні антени по всій країні. Відповідно до міжнародного права, антени, що використовуються для трансляції радіо- і телевізійних сигналів, не можуть розглядатися як законні військові об’єкти, якщо вони не використовуються збройними силами або тимчасово призначені для військового використання, або використовуються одночасно як для цивільних, так і для військових цілей”, – заявили в RSF.

На переконання правозахисників, уражені телевежі є цивільними об’єктами. А Росія навмисно націлювалася на українські медіа-установки, тому що, за словами росіян, ці установки брали участь в “інформаційних атаках”.

У скарзі, поданій RSF, підкреслюється навмисний характер цих нападів, а також той факт, що вони здійснюються у великих масштабах. Це свідчить про те, що вони є частиною продуманого плану.

“Ці злочини є ще більш серйозними для того, щоб явно бути частиною плану, частиною політики, і для того, щоб здійснюватися у великих масштабах. Ми закликаємо прокурора Міжнародного кримінального суду поставити злочини проти ЗМІ та журналістів в основу розслідування, яке він відкрив 28 лютого”, – заявив генеральний секретар RSF Крістоф Делуар.

28 лютого 2022 року головний прокурор МКС заявив, що починає розслідування ситуації в Україні.

2 березня 39 країн–учасниць Римського статуту (договору про заснування МКС) офіційно передали інформацію про ситуацію в Україні прокурору. Це дозволило йому негайно розпочати розслідування, не вимагаючи дозволу від суддів.

Нагадаємо, що 1 березня Київська телевежа зазнала удару з боку російської армії. Внаслідок цього було припинено мовлення 32 телеканалів і декількох десятків національних радіостанцій. 

Під час обстрілу загинули п’ятеро людей, серед них – оператор місцевого телеканалу Kyiv Live Євгеній Сакун. У цей же день мовлення більшості телеканалів відновили. 

Пізніше щонайменше три інші радіо- та телевежі в Коростені, Лисичанську та Харкові стали об’єктами російських ударів.

У південному регіоні, куди Росія вторглася з Криму, окупаційні війська заблокували українські телерадіомовлення з телекомунікаційних веж у містах Мелітополь та Херсон. Окупанти змінили на них обладнання і почали трансляцію кремлівської пропаганди.

Водночас супутниковий сигнал телеканалу UA:Перший, що належить українській суспільній телерадіокомпанії Suspline, піддається спробам глушіння з боку Росії, повідомили в RSF.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter