Учасникам бійки між ромами й українцями в чеському місті Пардубіце ухвалили вироки

Дата: 18 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У Чехії районний суд міста Пардубіце ухвалив вироки двом ромам та українцю, які взяли участь у масовій бійці в липні цього року. Ром, який дістав легкі поранення, казав, що бійку спровокували українці, які нібито погрожували ромам напередодні. Зрештою двох ромів засудили до 150 і 200 годин громадських робіт, а українця – до семи місяців позбавлення волі умовно з випробувальним терміном півтора року.

Про це повідомляє інформаційне агентство České noviny.

Фото: Девід Танечек, CTK

Конфлікти між ромами та українцями в Чехії загострилися ще на початку червня, коли стався конфлікт у Брно. Він закінчився загибеллю молодого рома. Після цього в місті також відбулись акції протесту. Підозрюваний чоловік перебуває під вартою.

А 1 липня на перехресті вулиць Аненської та Карла IV сталася масова бійка за участю близько двох десятків людей, один з ромів отримав легкі поранення. Через день сотні ромів провели на вулицях міста демонстрацію, де вимагали безпеки для себе.

Наступного дня в Пардубіце зустрілися представники поліції, міста, української та ромської громад. За словами речниці поліції Маркети Яновської, всі сторони погодилися, що конфлікт на вулиці Аненській не був результатом довготривалих суперечок між громадами, а був окремим інцидентом.

Зрештою двох ромів засудили до 150 і 200 годин громадських робіт, а українцю суд призначив умовне покарання у вигляді семи місяців позбавлення волі з випробувальним терміном півтора року.

“Рішення ще не є остаточним, проте вже вдалося виконати наказ щодо двох обвинувачених, залишилося виконати його щодо останнього обвинуваченого, який є українцем”, – заявив суддя районного суду Пардубіце Карел Гобернац.

Відповідно до правової кваліфікації, викладеної в обвинувальному акті, може бути призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до двох років.

Нагадаємо учасники мітингу в місті Пардубіце стверджували, що 1 липня троє українців спровокували бійку, унаслідок якої один ромський чоловік отримав поранення. За словами Петра С., постраждалого рома, бійку спровокували українці, які нібито погрожували їхній громаді напередодні. Роми дали відсіч, але один з українців ударив Петра ножем. Після інциденту потерпілому надали медичну допомогу та наклали шви на обличчя. 

Один з учасників акції, на імʼя Фердинанд Банік, припустив, що нападниками можуть бути провокатори, які хочуть спровокувати конфлікт із ромами. Він побоюється, що, якщо держава не  розвʼязуватиме цю проблему, роми можуть радикалізуватися. 

“Ми не вважаємо всіх українців однаковими. Ми знаємо, що таке расизм, ми не расисти. Ми просто хочемо, щоб вони не приходили зі зброєю і не нападали на нас. За такого напливу людей з України серед них можуть бути проблемні люди”, – сказав Банік.

Поліція розслідувала справу за підозрою в скоєнні масових заворушень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter