У Чехії сотні ромів вийшли на протест через конфлікт із групою українців

Дата: 03 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У місті Пардубіце сотні ромів з усієї Чехії вийшли на знак протесту проти конфлікту між ромами та українцями. Протестувальники стверджують, що в суботу, 1 липня, троє українців спровокували бійку, унаслідок якої один ромський чоловік отримав поранення.

Про це пише видання Denik N.

Фото: Девід Танечек, CTK

За словами Петра С., постраждалого рома, бійку спровокували українці, які нібито погрожували їхній громаді напередодні. Роми дали відсіч, але один з українців вдарив Петра ножем. Після інциденту постраждалому надали медичну допомогу та наклали шви на обличчя. 

“Ми хочемо звернути увагу уряду на те, що ми також є громадянами Чеської Республіки й не ходимо містом зі зброєю в руках і не нападаємо. Ми хочемо жити мирно. Ми тут тому, що ситуація серед ромів є напруженою.

Цей випадок, що стався в суботу, не є поодиноким, це лише другий випадок, про який повідомляють ЗМІ. Конфліктів між українцями та ромами стає дедалі більше і більше, я вважаю, що це зайве”, – наголосив один з учасників акції Фердинанд Банік.

Чоловік також припустив, що нападниками можуть бути провокатори, які хочуть спровокувати конфлікт із ромами. Він побоюється, що, якщо держава не  розвʼязуватиме цю проблему, роми можуть радикалізуватися. 

“Ми не вважаємо всіх українців однаковими. Ми знаємо, що таке расизм, ми не расисти. Ми просто хочемо, щоб вони не приходили зі зброєю і не нападали на нас. За такого напливу людей з України серед них можуть бути проблемні люди”, – сказав Банік.

Правоохоронці відмовилися коментувати суботній конфлікт і не уточнили національність учасників. Однак речниця поліції повідомила, що одна людина отримала поранення і троє були затримані під час суботньої вечірньої сутички, в якій брали участь загалом близько 20 осіб. 

Тим часом прессекретарка регіональної поліції Пардубіце Маркета Яновська повідомила, що поліція ще нікому не висунула звинувачень і розслідує справу за підозрою в скоєнні масових заворушень. 

Нагадаємо, що в Чехії поліція розслідує інцидент із побиттям чоловіка групою людей. Слідчі в кримінальних справах із відділу з боротьби з екстремізмом і тероризмом зʼясовують деталі справи про напад у звʼязку з національною належністю. За словами постраждалого чоловіка, нападники подумали, що він з України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter