Убивство Павла Шеремета: прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи

Дата: 22 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

У справі про вбивство журналіста Павла Шеремета 21 вересня відбулося виїзне засідання, за результатами якого прокурор оприлюднив висновки вибухотехнічної експертизи.

Про це повідомив журналіст Укрінформу із Шевченківського райсуду Києва, де розглядається справа.

Джерело: фейсбук-сторінка адвоката Станіслава Кулика

На місце проведення експертизи виїжджали підозрювані в справі Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко, Яна Дугарь, їхні захисники, прокурор Михайло Тішин і один з представників потерпілих, судді та присяжні. Після її завершення вони повернулися до судової зали.

Згідно з висновками вибухотехнічної експертизи, які оприлюднив прокурор, маса вибухової речовини в тротиловому еквіваленті, що використовувався у вибуховому пристрої під час вибуху автівки журналіста, становить 478,4 грама. Цим нібито встановлено, що вибуховий пристрій був наполовину заповнений вибуховою речовиною.

Також прокурор заявив, що експерт урахував товщину пластикового захисту авто, товщину металу, висоту магнітів, відстань між зарядом вибухової речовини та поверхнею, а також інші дані, “необхідні для складання об’єктивного висновку”.

Суд долучив до матеріалів справи один з документів від прокурора і відклав розгляд справи на 27 вересня.

Водночас адвокат Антоненка Станіслав Кулик вважає, що висновки експертизи необ’єктивні.

За його словами, “склалося враження, що прокурор хоче довести, що якимось чином саме міна МОН-50 пов’язана до вчинення цього страшного злочину”.

Адвокат наголосив на тому, що схожі вибухові елементи використовуються щонайменше ще у двох мінах – ОЗМ-72 і МОН-90, які не бралися до уваги, і це нібито є доказом необ’єктивності експертизи. На його думку, наразі стверджувати можна лише те, що вибухівка, за допомогою якої скоїли злочин, поки що невідома. 

Також Кулик на своїй сторінці у фейсбуку написав щодо експертизи: “Виїзне судове засідання в резонансній справі. Прокурор стверджує, що властивості автомобілів ВАЗ аналогічні властивостям автомобіля Subaru”.

Один з керівників “Української правди” Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. Наприкінці 2019 року правоохоронці повідомили, що затримали трьох підозрюваних у вбивстві: Кузьменко, музиканта, ветерана АТО Андрія Антоненка та військову медсестру Яну Дугарь.

Усі затримані заперечують свою причетність до злочину. Захист Антоненка стверджує, що він вищий за вбивцю. Адвокати Дугарь наполягають, що вона має алібі, підтверджене документами й свідками, а експертиза, на якій ґрунтується підозра, неповна і необ’єктивна. Кузьменко також розкритикувала експертизу.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що колишнього першого заступника голови Національної поліції Євгена Коваля, керівника слідчо-оперативної групи з розслідування вбивства Шеремета звільнили з посади.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter